Anmeldelse: «Girl»

Født i feil kropp

Oppvekstdrama om vanskelig kjønnsidentitet.

BALLETT: Victor Polster gjør en formidabel innsats som transpersonen Lara. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Oppvekstdramaet om den unge danseren Lara forteller alt om ungdommers traumer omkring det å stake seg ut sin egen rolle i livet. Hos Lara har det en ekstra dimensjon; hun er født som gutt. Hun er ikke fylt 16, men blir tatt opp på et av Belgias største danseakademier i en periode da hun akkurat skal begynne hormonbehandling for å forberede et kirurgisk kjønnsskifte.

Boikottet

Debutanten Lukas Dhonts film «Girl» er et usedvanlig vart og sobert portrett av en ung transperson og hans/hennes strid for å finne en identitet. Filmen har vært boikottet i enkelte LKBTQI-miljøer fordi skuespilleren som har Lara-rollen i filmen ikke er transkjønnet selv. Det er en altfor streng reaksjon, tatt i betraktning den innsatsen unge Victor Polster gjør i hovedrollen. Han er danser selv. Hans fysiske prestasjon i denne filmen har en dobbel utfordring som han mestrer til fulle.

Blødende tær

Laras kropp er hennes fengsel. Filmen er helt nøktern i å vise hvorledes hun teiper penis stramt bort fra ethvert synsfelt. Det er ikke for å skjule sin opprinnelige kjønnsidentitet; skolen er klar over Laras tilfelle, ingen av danseelevene har innvendinger mot at hun deler damegarderobe med dem. Her er ingen mobbing, bare ung nysgjerrighet. Problemene hennes på skolen er snarere blødende tær enn såre følelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer