Følelse og fornuft

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det var det godt å lese! Det vi mangler er ikke muligheter, men evne til å omsette våre muligheter til etiske og verdifulle livsformer og rettferdighet i verden. Skal vi klare den oppgaven, er det nettopp tro og optimisme vi trenger. Her gir «Livsfilosofi» dette rådet: Lytt til dine følelser.

Det er et godt råd, men det er et vanskeligere råd enn det i første øyeblikk kan synes. Filosofen sier ikke: Bare lytt til dine følelser, så vil alt gå deg vel. Han sier: Ta dine følelser alvorlig og bearbeid dem med sikte på dyp fornuft. Mens «lytt til dine følelser» er et godt råd, er «bare lytt til dine følelser» en meget farlig idé.

Vi har flere slags følelser, noen gode, andre ødeleggende. Rådet «lytt til dine følelser» er intet fritt frem for hvilket føleri som helst. Spørsmålet er hvordan vi kan utvikle positive følelser og kvitte oss med de negative.

Jeg vil nevne fem betingelser for fornuftig livsførsel og diskutere følelsenes betydning i hvert tilfelle.

Først: Kjenn deg selv! Ingen kan klare oppgaven med å leve vel uten å vite hvem en selv er. Dette er i høy grad et spørsmål om følelser - om identitet, om tro på egne evner, om oppmerksomhet på egne verdier. Men å kjenne seg selv kan ikke bety «bare lytt til dine følelser». Det må bety å erkjenne sine følelser og sette dem på prøve slik at man ved refleksjon kan overvinne negative følelser og gi plass for de positive. Her blir følelsene resultatet , ikke forutsetningen. Poenget med å kjenne seg selv kan ikke være at ens selvbilde skal være be- stemt av hvilke følelser som helst, men å arbeide med seg selv frem til et selvbilde basert på følelser som leder en mot riktig livsførsel. Om man er rasist, er det ingen unnskyldning at en føler at mennesker med mørk hud er mindreverdige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer