Følelsesladd om samlivsbrudd

Et barns fortvilelse over bruddet mellom mor og far formidles følelsessterkt og godt i «Alle elsker Alice».

Richard Hoberts realistiske drama utspiller seg i en hverdag svært godt kjent for mange. Johan (Mikael Persbrandt) og Lotta (Marie Richardson) har for lengst glidd fra hverandre, og han har et forhold til fotografen Anna (Lena Endre).

Den ekteskapelige fasaden blir umulig å opprettholde, så han forlater hjemmet og flytter til sin nye kjæreste og hennes sønn.

Tilbake sitter en rasende forlatt mor, som ikke greier å la være å rakke ned på far foran to barn. Dermed stilles de i en umulig situasjon.

Sterk kost

Tolv år gamle Alice (Natalie Björk) er vår forteller gjennom en sterkt emosjonell historie om kjærlighet og hat, om lojalitet, svik, desperasjon og forsoning.

Det er sterk kost nettopp fordi Hobert og manusforfatter Peter Possne holder en troverdig tone i enhver av filmens situasjoner - og de er mange. Fra en innledning med ulmende fiendskap ektefellene imellom tiltar dramatikken nærmest fra scene til scene og avtar ikke før i sluttbildet, da Hobert fint nøster opp og leverer den eneste mulige utgangen.

Prosessen lille Alice gjennomgår, folder seg meget godt ut. Vi ser hennes oppråddhet og hvordan et barns innsikt i voksenverdenen gradvis gror fram. Unge Björk er flott i rollen og omgis dessuten av noen av Sveriges beste skuespillere, samt et par norske. Hege Schøyen og Sverre Anker Ousdal inngår fint i helheten som henholdsvis norsk venninne og Lottas far.

Gjenkjennelig

Trekanten Persbrandt, Richardson og Endre formidler nært og intenst sine personer, alle i dyptgripende livskriser. Noen vil kunne innvende at Lotta-figuren er endimensjonalt tegnet, men Richardson er en sterk nok skuespiller til å gjøre henne levende gjenkjennelig.

Mange vil kjenne seg igjen i deler av dramaet, som framstår ekte og sannferdig.

VANSKELIG SKILSMISSE: Lena Endre, Natalie Björk og Mikael Persbrandt leverer alle sterkt spill i Richard Hoberts sterkt emosjonelle «Alle elsker Alice», om ringvirkningene av et samlivsbrudd.