MEKTIGST: Statsminister Erna Solberg måtte gå sammen med Siv Jensen og Frp i regjering for å bli landets mektigste. Ny bok avdekker landets mektigste.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MEKTIGST: Statsminister Erna Solberg måtte gå sammen med Siv Jensen og Frp i regjering for å bli landets mektigste. Ny bok avdekker landets mektigste.  Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Føler Erna at så ufine triks er verdt det?

Hvordan Erna ble mektigere enn meg.

Kommentar

Mitt første spørsmål er: hvorfor 252? Ikke visste jeg at Norge styres av 252 mennesker, og at en av dem er Bjørn Eidsvåg! Hva er det de ikke har fortalt meg? Er 252 antall deltakere på Bilderberg-konferansen hvert år? Er det medlemmer av Islamsk råd? Av kvinnegruppa Ottar?

Dette er jo de som styrer Norge, leser jeg stadig på nettet, men ifølge en ny maktkåring viser det seg skuffende nok å være de samme gamle som holder på.

Sekunder etter å ha fått boka «Makteliten: 252 kvinner og menn som styrer Norge» i hånda er jeg full av spørsmål. Jeg legger inn protest uten å ha lest en eneste linje. For det første, burde ikke boka heller hete «jævla mange menn og noen kvinner som styrer Norge»? Med mindre juryen har kvotert inn en haug med inkompetente damer, og det vet jeg at den ikke har, halvparten av dem er Høyre-folk mot kvotering av inkompetente damer, så er det en mer presis tittel.

For det andre; hvor er Hege Storhaug og Kjetil Rolness? Riktignok har juryen oversett Schibsted-topp Rolf Erik Ryssdal, en av verdens mektigste mediesjefer, men her snakker vi om en Facebookfaglig megaglipp. Det hadde blitt debatt i Dagsnytt Atten; er de mektigere enn kongen (som ikke er på lista)? Kan de ta over kongeriket?

Opp gjennom åra har jeg sittet i utallige juryer som har kåret landets mektigste. Rangeringer av folk er overraskende godt stoff i idealtidens hjemland.

Jeg har også vært på listene. Et år var jeg på plassen foran Høyre-leder Erna Solberg i Kapitals kåring, og hun sverget at det aldri skulle skje igjen. Så sterke følelser vekker maktkåringer, at folk går til ytterligheter for å slå andre.

Erna lyktes til slutt ved hjelp av KrF og Venstre, men føler hun at et så ufint triks er verdt det? Der hun sitter og er landets statsminister helt alene?

Kåringen av de 252 mektigste ser nesten ut som en minimaktutredning, når den er mellom to permer i stedet for i avis. Attpåtil ledes juryen av Fritt Ord-sjefen Knut Olav Åmås og har med seg kloke folk som skriver klokt om makt på ulike felter.

For skams skyld er de ikke selv med på listene, selv om både en far, en ektefelle og gode venner er med. Større er ikke Norge. Derfor er også juryens politiske kjepphester gjenkjennelig. Noen gleder seg oppriktig over at Aftenposten er blitt høyrevridd igjen og klarer ikke legge skjul på det.

Men hvorfor 252? Jeg kan berolige nummer 253 med at det er mange flere som føler de var så nære. Men jeg har liten trøst. For neste gang kommer lista til å se akkurat maken ut. Bare med noen nye og yngre navn. Ditt er ikke en av dem.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.