Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Føler meg misbrukt av TV 2

Leger uten grenser rasende på dokumentar.

• Se klipp fra dokumentaren her

(Dagbladet.no): I går skrev Dagbladet at Jan Egeland hadde forlatt TV 2s lokaler i sinne, etter å ha sett deler av dokumentaren «Sultbløffen», som ble sendt på kanalen i går.

Her blir det beskrevet hvordan Egeland, og flere andre, i 2005 rapporterte at 1,5 millioner mennesker sultet i Niger, og at barn døde av sult.

I «Dokument 2»- programmet intervjues derimot en rekke kilder som hevder at hungersnøden ikke var større enn normalt. Én av de som ble intervjuet - Johanne Sekkenes fra Leger Uten Grenser - hevder seg imidlertid nå misbrukt av kanalen.

- Var en krise

- Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i hvordan mine uttalelser er brukt. Jeg er også svært opprørt over hvordan mine uttalelser er tatt ut av sin sammenheng for å understøtte et synspunkt som ikke Leger Uten Grenser deler. Jeg føler meg misbrukt av TV 2, sier hun i en pressemelding.

Sekkenes jobber nå ved Leger Uten Grensers kontor i New York. Hun har ikke sett filmen selv, men mener hun har tilstrekkelig grunnlag for å uttale seg etter å ha fått referert innholdet av kolleger.

Hun viser til at Leger uten grensers undersøkelser som konkluderte med at det var grunnlag for å kalle situasjonen i Niger en ernæringskrise.

OMSTRIDT DOKUMENTAR: Overdrev mediene og nødhjelpsorganisasjonene den dramatiske situasjonen i Niger? Foto: TV 2
OMSTRIDT DOKUMENTAR: Overdrev mediene og nødhjelpsorganisasjonene den dramatiske situasjonen i Niger? Foto: TV 2 Vis mer

- Innhøstingen var dårlig og prisene steg, men det fantes mat på markedene. Likevel er tallene fra våre behandlingssentre krystallklare: Denne krisen var svært alvorlig, selv om den ikke var synlig overalt med de vanlige indikatorene for matvaresikkerhet og ernæring. Våre undersøkelser viser også at visse landsbyer og befolkningsgrupper ble rammet hardt, mens andre klarte seg bedre.

Vil legge ut uklippet

Redaksjonsleder i «Dokument 2», Mats Ektvedt, avviser at de har klippet uttalelsene til Sekkenes på kreativt vis.

- Det har vi overhodet ikke gjort. Vi forteller også at det var en sterk økning i tilstrømningen av underernærte barn til sentrene som Leger uten grenser driver. Men det var ingen sultkatastrofe, sier Ektvedt til Dagbladet.no.

Han håper nå at det er teknisk mulig for TV 2 å legge ut intervjuet med Sekkenes uklippet på nettet.

- Hvert eneste barn som dør er selvsagt en tragedie. Det vi peker på er at de barna vi fikk se grusomme bilder av, var angrepet av malaria. Vi har laget en dokumentar som viser at en symbiose bestående av media, FN og nødhjelpsorganisasjoner ga et helt galt bilde av hva som skjedde i Niger. Det er med andre ord en kritikk av media, og også TV 2, som kanskje gikk lengst av norske medier i å beskrive hvordan hundretusener var døende i landet, sier Ektvedt.

Han ønsker ikke å spekulere i motivene til Sekkenes for å sende ut en pressemelding der hun tilsynelatende tar avstand fra tidligere uttalelser, og avviser at TV 2 hadde et for tynt kildegrunnlag.

- Vi har intervjuet sikkert 50 personer som bor i området. Dette er folk som vanligvis ikke kommer til orde selv i mediene, sier han.

- Følt det som vondt

Men ifølge Henrik Glette - informasjonssjef i Leger uten grenser - visste ikke Sekkenes engang hva slags type dokumentar hun skulle delta i da hun gjorde intervjuet. Hun ble forespeilet å bli med i en dokumentar som handlet om «underernæring i Niger», hevder Glette.

- Et tydelig og klart eksempel på hvordan Sekkenes ble misbrukt, var da journalisten viste et bilde av barn ved et våre sentre og spurte om de får malariabehandling. Hun svarte bekreftende. Men disse led også av underernæring, noe TV 2 ikke fikk med seg, forteller han.

Informasjonssjefen forteller at Sekkenes har følt det som vondt å framstå som sannhetsvitne for en framstilling som tydet på at situasjonen i Niger var overdrevet. Selv opplevde hun det nemlig helt annerledes.

- Våre undersøkelser fra to regioner viste at ett av fem barn var alvorlig syke av underernæring. Og så skal det være en overdrivelse å kalle det en krise? Om hvert femte norske barn var syke av underernæring tror jeg begrepet krise ville vært lett å hente fram, sier Glette.

OPPRØRT: Johanne Sekkenes føler at uttalelsene hun kom med i programmet er blitt brukt til inntekt for et syn hun ikke deler.
AVVISER SPEKULATIV KLIPPING: Redaksjonsleder i «Dokument 2», Mats Ektvedt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media