Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Coronaviruset

Føler oss tryggere i Spania!

Mye strengere smittevernregime enn i Norge.

FORHOLDSREGLER: En eldre kvinne med munnbind på stranda Las Canteras på Gran Canaria. Foto: Borja Suarez / Reuters / NTB Scanpix
FORHOLDSREGLER: En eldre kvinne med munnbind på stranda Las Canteras på Gran Canaria. Foto: Borja Suarez / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Vi føler oss tryggere i Spania enn i Norge!

Svaret har blitt en gjenganger blant nordmenn som enten bor, ferierer eller er på vei til Spania.

Hva er det som skaper denne tryggheten? Og hvorfor velger mange nordmenn å sette seg på flyet i disse coronatider, og trosse mobberne og den sprikende informasjonen fra norske myndigheter?

Leser jeg enkelte norske avisartikler, kommentarfelt eller innlegg på FB, stiller jeg meg ett spørsmål: Hvor mange av disse moralens voktere av skribenter har besøkt Spania i disse coronatider? For det virker som om enkelte oppfatter Spania som helt uten regler og grenser. Og alle som besøker landet, vil garantert bli smittet.

Følger en person dagens restriksjoner i Spania og i tillegg oppholder seg i en region eller sted med lav smitte, er det forståelig at nordmenn føler seg tryggere - enn i Norge.

Er du på vei inn i en butikk, bank, apotek eller et kontor i Spania og kaster et blikk på plakaten på vinduet, vil de se tegningen av maskepåbudet og 1,5 m-avstandsregelen til andre kunder. Det første som møter deg innenfor døren, er antibac-flasken til håndvask, og enkelte butikker spanderer fortsatt hansker.

På din runde i butikken vil du møte på kunder, som deg selv. De ønsker faktisk ikke å bli smittet av corona de heller. Derfor holder alle avstand til hverandre. Ved passering, er det om å gjøre seg så tynn, som mulig. Med ansiktet gjerne vendt bort og forsiktig lirke seg forbi, uten å berøre hverandre.

Når du forlater et kjøpesenter kan dine hender føles som om de er belagt med en hinne. Jo tykkere hinne - jo tykkere lommebok. For ritualet med antibac må gjentas i hver butikk. Antibacvasken går på autopilot hos de fleste fastboende. Og turistene tilpasser seg raskt. Ingen liker stygge blikk fra den som kommer bak deg i køen.

Ved kassen hjelper gulvmerkingen til at alle holder riktig avstand i køen. Selvfølgelig er kassadamen gjemt bak et pleksiglass.

Har du lyst til en tur på stranden, kan du møte på uvante utfordringer på enkelte strender. Som i Benidorm, hvor du må bestille plass med en app. Hele stranden er oppmerket i firkanter med tau og nummer. Plassen du har fått tildelt, er så stor at naboens håndkle ikke trenger å komme i kontakt med ditt. Hm, dette kunne visst være et problem på enkelte strender i Norge.

ALICANTE: Drøye tre måneder etter at Spania gikk i lockdown, kunne de første turistene fra EU og Schengen-området slippe inn igjen i landet den 21. juni. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Video: Ingunn Dorholt. Vis mer

På alle strender i landet vil du møte på unge, smilende «strandvakter». Deres jobb er å passe på at alle strandgjestene holder avstand og overholder røykeforbudet.

Ønsker du en spasertur i f.eks. Benidorm eller Albirs gater, bruker de aller fleste munnbind. (Reglene her endres stadig, fra region, til region.) Mange gater har fått markering med retningspiler - på bakken for gående.

Du vil fort merke at menneskene rundt deg tar avstanden på alvor, og er redde for å komme borti deg - som i butikken. Selv i de smaleste gatene i gamlebyen - rundt i landet.

Barer og restauranter må selvfølgelig følge egne strenge regler, ellers blir de stengt ned igjen.

I byer og tettsteder vil det være uvanlig om du ikke møter på et kollegapar - i uniform.

Politiets nye tilleggsoppgaver er å observere, minne folk på avstand og skrive ut bøter, for overtredelse og brudd på lovverket.

De aller fleste nordmenn som reiser til Spania nå, er godt oppegående voksne og reiser til regioner med liten smitte. Det blir pålagt de samme restriksjonene som resten av samfunnet.

De kommer ikke til Spania for å oppsøke nattklubber og barer. Men har et ønske om å besøke sitt eget hus eller familie. Det blir som nordmenn som reiser på hytten sin, for å sjekke og ta nødvendig vedlikehold. Mange har stor privat hage å oppholde seg i - under ferien. Mens i Norge bor de i en liten blokkleilighet. Derfor handler turen til Spania også om livskvalitet.

NYE REISERÅD: Regjeringen la fredag 24. juli frem nye reiseråd for Europa for hvilke land nordmenn kan besøke uten å bli pålagt karantene etter endt opphold – såfremt ikke landet blir rødt mens du er på reise. Vis mer

At nordmenn ønsker å sjekke hus og leilighet i Spania, har også en preventiv årsak:

Tomme hus og leiligheter i Spania, er ettertraktet for husokkupanter. Det er bare å skifte lås, flytte inn og ringe politiet når den rettmessige eieren banker på døren. Å få kastet ut okkupantene kan ta år i det spanske rettssystemet. Og i disse coronatider, har arbeidsløsheten steget, fattigdommen og risiko for okkupasjon øket.

Selvfølgelig kan man møte på enkelt individer i Spania, akkurat som i Norge, som lovverket har null betydning for. Men trygghet måles ikke bare i navnet på oppholdslandet, men også i landets restriksjoner, og ikke minst: hvordan hver enkelt opptrer i møte med andre mennesker - ute i samfunnet og hjemme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!