Føler seg fri på scenen

Hun lengter stadig etter å flykte ut av seg selv fordi det er slitsomt å være Kjersti Holmen. I november er den kjente skuespilleren tilbake på tv-skjermen med programmet «Hege og Kjersti».

- På scenen føler jeg meg fri. I de øyeblikkene har jeg mest ro og balanse inni meg. Sånn har det alltid vært for meg. Da jeg sto på scenen første gang tenkte jeg: her skal jeg være! Jeg følte meg på en merkelig måte hjemme der, smiler Kjersti Holmen (46) og stirrer på oss med sine blågrønne øyne.

Vi sitter i hagen til den kjente skuespilleren på Vettakollen i Oslo omgitt av ripsbusker med solmodne røde bær og et stort tre som vaier i vinden. Det var under det treet det hele startet.

- Jeg lekte, kledde meg ut og dramatiserte det jeg hadde lest i ei bok eller sett på tv, som «Forsythesagaen» eller «Sound of Music», forteller Kjersti og tar en slurk av den røde saften som smaker av den hjemmelagde sorten.

Drømmen

Bare sju år gammel visste Kjersti at det var skuespiller hun skulle bli.

- Jeg har alltid følt det inni meg. Jeg har en lengsel etter å krype ut av meg selv og gå inn i noen andre, etter å få slippe vekk fra Kjersti. En slags flukt eller drøm kan man si, sier hun.

Og drømmen ble til virkelighet da hun kom om inn på Teaterhøgskolen på andre forsøk.

- Da fikk jeg nøkkelen i hånda til den døra jeg lenge hadde visst at jeg måtte inn. Det var fantastisk. Et vendepunkt i livet mitt, medgir skuespilleren som av over hundre kunstnere er vurdert som en av de ti mest betydningsfulle kvinnelige kunstnerne i dag.

- Det synes jeg er ærefullt. Jeg må takke hver eneste en.

Glor

Kjersti kryper sammen i stolen. Sol og skygger glir over ansiktet hennes, skuespilleren som trimmer lattermusklene våre like lett som hun får oss til å gråte.

- Hvordan innstuderer du en ny rolle?

- Jeg stoler på min egen nese, på min intuisjon. Og så er jeg litt slurvete, det er også en måte å gjøre det på. Jeg tror det handler om å ikke være redd og å ha et åpent sinn. For meg er det viktig å være i kontakt med følelsene mine, lytte til meg selv i møte med de rollene jeg spiller. Vi mennesker lever med mange følelser, både lys og mørke inni oss, og jeg har vært så heldig at jeg har fått en arena hvor jeg kan ta ut disse følelsene. Som skuespiller er også teamarbeidet viktig. Jeg liker godt å kaste ball og leke med andre mennesker.

Men Kjersti henter også inspirasjon ved å glo på mennesker.

- Jeg stirrer på folk, det har jeg gjort siden jeg var liten. Det er utrolig hvor lenge du kan glo på et menneske før det føler seg beglodd, ler hun.

- Hva er det beste med å være skuespiller?

- Å leke og hele tida gjøre nye ting. Men også å ta av seg sine private klær, ta på seg et kostyme og gå ut på scenen, sier skuespilleren som i november er aktuell med programmet «Hege og Kjersti» på NRK1 sammen med Hege Schøyen.

- Vi gjør sketsjer og leker oss. Det blir jentehumor, lover skuespilleren og lukker kjapt munnen. Mer vil hun nemlig ikke røpe.

- Du nevnte tidlig i din karriere at du ønsket å spille «Hedda Gabler», hva er det som fascinerer deg ved henne?

- At hun er et så utrolig sammensatt menneske.

- Du har sagt at du kjenner deg igjen i irritasjonen hennes.

- Ja, hun er irritert, herskesyk, manipulerende og veldig sår langt der inne. Det er motpolene i henne, det sårbare og den uinntagelike borgen hun er, jeg finner interessant, sier Kjersti, som en gang beskrev seg selv som en mollstemt cello.

- Jeg er sammensatt og motsetningsfylt. Jeg er snill og slem, åpen og lukket, redd og uredd.

Brutalt råd

- Har du noen råd til skuespillerspirer?

- Noen sa til meg at hvis du ikke må, så la være! Det er et brutalt råd, men man bør tenke over det. Og så tror jeg på å lytte til seg selv og ikke gjøre som alle andre vil du skal gjøre. Sola og skyggen glir igjen over Kjerstis ansikt. Et øyeblikk forsvinner hun fra verden, så plutselig glitrer det på ny i de grønnblå øynene. Hun kaster et lekent blikk bort på treet der det hele begynte. Spiren til den skuespilleren hun er i dag. Når hun føler seg fri.

DET MAGISKE TREET: - Jeg startet min skuespillerkarriere under dette treet. Lekte, kledde meg ut og dramatiserte ting jeg hadde lest eller sett på tv, forteller Kjersti Holmen.