SVIKTET: Joseph Shimange (63) bor i slummen i Chiawelo, og her ble kassasuksessen «District 9» spilt inn. Nå føler innbyggerne seg sviktet av filmteamet. Foto: Sigurd Fandango
SVIKTET: Joseph Shimange (63) bor i slummen i Chiawelo, og her ble kassasuksessen «District 9» spilt inn. Nå føler innbyggerne seg sviktet av filmteamet. Foto: Sigurd FandangoVis mer

Føler seg glemt i virkelighetens «District 9»

I natt kan filmen «District 9» vinne fire Oscar-priser. I slummen i Chiawelo føler innbyggerne seg sviktet og glemt.

||| SOWETO/JOHANNESBURG (Dagbladet): - Filmen skulle hjelpe oss. Det gjør vondt å tenke på at vi bare er glemt, sier Joseph Shimange (63).

Han står utenfor et grønnmalt blikkskur som har vært hans hjem i 21 år.

Her bor han uten vann, og uten strøm. Sola glinser i gjørma, og området rundt huset hans er gjengrodd av busker og brennesle.

Gamle sko, tomflasker, brukt plastikk ligger slengt på bakken. Når mørket faller på, kan ikke Joseph gå ut.

Her tør selv ikke politiet å nærme seg på grunn av brutale voldtekter og ran.

Slik er hverdagen i Chiawelo - virkelighetens «District 9».

STATIST: Benedict Sikaza (28) er en av mange lokale som spiller i filmen «District 9». - Filmen ga oss håp om endring, men nå er vi tilbake i glemselen, sier hun. Foto: Sigrud Fandango
STATIST: Benedict Sikaza (28) er en av mange lokale som spiller i filmen «District 9». - Filmen ga oss håp om endring, men nå er vi tilbake i glemselen, sier hun. Foto: Sigrud Fandango Vis mer

- Lokale statister- De spilte nigerianere i filmen, sier Benedict Sikaza (28).

Hun peker på to menn som sitter i skyggen under et tre. Benedict er blant de mange lokale som kan skimtes på kinolerrettet i «District 9». Hun spiller en av de prostituerte i filmen. 

Over alt i Chiawelo møter vi folk som var involvert i filmproduksjonen både bak og foran kamera:

- Du kan hilse dem og si at jeg nå har kjøpt en DVD for å se filmen, men den virker ikke, roper en kvinne til oss.

Hun var statist i filmen.

- Vendt ryggen I 2009 rykket den sørafrikanske regissøren Neill Blomkamp og filmteamet hans inn i Chiawelo.

SUKSESSFILM: 9 kan i kveld vinne fire Oscar-priser, blant annet for beste film. Filmen har så langt tjent inn over 200 millioner dollar. Foto: AP
SUKSESSFILM: 9 kan i kveld vinne fire Oscar-priser, blant annet for beste film. Filmen har så langt tjent inn over 200 millioner dollar. Foto: AP Vis mer

Innbyggerne fikk være statister, og hjemmene deres ble de autentiske kulissene til «District 9».

Filmen ble en kassasuksess, og har nå håvet inn over 200 millioner dollar. I natt kan den vinne fire Oscar-priser, blant annet for beste film.

Men da filmteamet dro, og siste lyskaster ble skrudd av, ble innbyggerne vendt ryggen:

- Jeg jobbet for filmcrewet, men jeg har ennå ikke fått betalt. De bare reiste vekk, og endret ingenting for oss, sier Joseph.

- Vi er stolte av at sørafrikansk film blir en suksess, men mange føler seg sviket. Filmen gav folk håp om endringer, men nå er vi tilbake i glemselen, forklarer Benedict.

FØLER SEG GLEMT: John Masingi (48) har bodd i et shack (skur) siden 1990. I over åtte år har han ventet på å få flytte. Foto: Sigrud Fandango
FØLER SEG GLEMT: John Masingi (48) har bodd i et shack (skur) siden 1990. I over åtte år har han ventet på å få flytte. Foto: Sigrud Fandango Vis mer

Aparteid-allegori I filmen strander en romferge på Jorda. Romvesnene blir plassert på jordkloden i et inngjerdet område som hurtig forvandler seg til et slumområde med gjengkriminalitet og dårlige levekår.

På grunn av et karakteristisk utseende får romvesnene det lite hyggelige kallenavnet «Prawns». Spenninger mellom de fremmede og mennesker øker, og «Prawns» faller i myndighetenes unåde. Myndighetene ønsker å tvangsflytte dem ut av byen.

Filmen trekker klare paralleller til tvangsflyttingen av over 600 000 svarte fra District Six i Cape Town under apartheidtiden.

Glemte innbyggere I virkelighetens District 9 ønsker imidlertid innbyggerne at myndighetene skal hjelpe dem ut av slummen.

Myndighetene har i flere år lovet å flytte innbyggerne i Chiawelo ut fra blikkskurene og over i statlige boliger, såkalte RDP-hus.

Da «District 9» ble spilt inn var hele området brukt i filmen fullt av shacks, blikkskur-hus. Nå er det bare et fåtall igjen.

KJØPT DVD: Thembi og datteren Rilaveta (4 år) er noen av statistene i filmen. Thembi har kjøpt DVD-en for å se seg selv på TV - men den virket ikke. Foto: Sigurd Fandango
KJØPT DVD: Thembi og datteren Rilaveta (4 år) er noen av statistene i filmen. Thembi har kjøpt DVD-en for å se seg selv på TV - men den virket ikke. Foto: Sigurd Fandango Vis mer

Men de som er igjen har liten tro på at de vil bli flyttet:

- Jeg har ventet på nytt hus siden 2002. Jeg har alle papirene i orden, men hver gang jeg melder meg på registreringskontoret får jeg beskjed om å vente. Jeg synes det er trist at jeg bare er forlatt her, sier John Masingi (48).

I skyggen av VMHan har bodd i Chiowelo siden 1990. Ifølge han er levevilkårene i slummen bare blitt verre siden filmen ble spilt inn.

- Det er ikke lenger noen som kommer hit. Gresset klippes ikke, alt står bare å forfaller. Det har blitt et lovløst sted, som er bare farligere og farligere, forklarer John.

Han er selv blitt ranet og truet flere ganger.

- Også myndighetene overser oss. Nå som det er VM brukes alle midler på å pusse opp steder hvor turistene kommer, mens folk i Chiawelo fortsetter å bo i blikkskur, forklarer Benedict.