Føler seg lurt av Björks assistent

- Jeg tenkte «hva har jeg gjort galt?», sier forfatter Mette Karlsvik.

BLIR ROMANFIGUR: Plateaktuelle Björk blir i høst å finne i Mette Karlsviks roman «Bli Björk». Det synes hun er litt ekkelt.. Foto: Universal
BLIR ROMANFIGUR: Plateaktuelle Björk blir i høst å finne i Mette Karlsviks roman «Bli Björk». Det synes hun er litt ekkelt.. Foto: Universal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På lørdag skrev Dagbladet at den islandske artisten Björk reagerte på at hun er hovedpersonen i romanen «Bli Björk», som er skrevet av den prisbelønte norske forfatteren Mette Karlsvik.

I intervjuet med Dagbladet sa Björk at hun ikke kjente til det skjønnlitterære prosjektet og at hun oppfattet det som «ekkelt».

Det syns Karlsvik er merkelig.

- Føler meg lurt Til Dagbladet forteller forfatteren at hun gjennom en periode på et år har hatt gjentatte epostutvekslinger med Björks personlige assistent James Merry. Karlsvik skal ha sendt ham ti eposter og fått fire svar. Karlsvik forteller at flere ganger beklager han at det tar tid før han svarer, at han skal snakke med Björk om det skjønnlitterære prosjektet og at han videresender alle epostene til henne.

- Jeg har trodd at hun har visst om dette. Nå føler jeg meg lurt, sier Karlsvik til Dagbladet.

FØLER SEG LURT:  Forfatter Mette Karlsvik. Foto: Tove K. Breistein / Samlaget
FØLER SEG LURT: Forfatter Mette Karlsvik. Foto: Tove K. Breistein / Samlaget Vis mer

Det hele startet med at Karlsvik tok kontakt med Björks far, fordi hun skulle skrive en roman om fagforeningsarbeid. Men det endte midlertidig med boka «Post oske. Dagar og netter i Reykjavik», som blant annet handler om lokalvalg på Island.

Så kom det skjønnlitterære prosjektet opp igjen, som har resultert i romanen «Bli Björk», som i disse dager skal lanseres på Samlaget. Björk er hovedpersonen, og boka handler blant annet om å bygge sin identitet.

- Skuffet Karlsvik har hele tida trodd at den islandske artisen har visst om prosjektet.

- Björk sine uttalelser satte igang en veldig ekkel følelse i meg. Jeg tenkte «hva har jeg gjort galt?» Jeg har bare prøvd å gjøre alt riktig, ved å forsøke å fortelle henne om boka. Jeg syns det er litt skuffende, sier Karlsvik og fortsetter:

- Mitt prosjekt er å utfordre sjangergrensene, i dette tilfellet en historisk roman. Jeg skriver om en levende person, det er det ikke så ofte man gjør. Jeg syns dette er ubehagelig. Det er trist at det oppfattes negativt.

FAKSIMILE:  Dagbladet lørdag 1. oktober.
FAKSIMILE: Dagbladet lørdag 1. oktober. Vis mer

Karlsvik forteller at også hennes forlag, Samlaget, har forsøktå ta kontakt med Merry.

Selv mottok forfatteren en epost den 10. oktober i fjor, hvor Merry skal ha skrevet at han skal fortelle Björk om prosjektet.

Bekrefter kontakt Dagbladet har hatt kontakt med James Merry. Han skriver følgende i en epost til Dagbladet tirsdag kveld:

- Ja, jeg har diskutert med Björk (sommeren og i oktober 2010, tror jeg). Jeg skrev da til Mette at Björk ikke hadde mulighet for å bli involvert akkurat da, og korrigerte noe som var feil i forhold til hennes politiske ståsted. Vi trodde dette var en bok om Island generelt, ikke om Björk spesielt, skriver Merry til Dagbladet.

Björk er i disse dager aktuell med plata «Biophilia».

Björk Gudmundsdottir

• Islandsk artist.

• Ga ut sin første plate som 11-åring.

• Har vært nominert til Golden Globe, Grammy og Oscar, samt vunnet flere prestisjefulle priser.

• Filmdebutert i Lars Von Triers «Dancer in the Dark».

• Akturell med sitt åttende soloalbum, «Biophilia».

Mette Karlsvik

• Norsk forfatter og skribent.

• Har vunnet Tarjei Vesaas' debutantpris.

• Gir i månedskiftet oktober/november ut romanen «Bli Björk», som handler om den islandske artisten Björk Gudmundsdottir og familien hennes.

• Selv om romanen er basert på faktiske hendelser i Björk og familiens liv, går Karlsvik inn i hodene på romanfigurene og dikter rundt hva de tenker og føler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer