Stimuleringsordningen:

Føler seg lurt etter støtte-kutt

Bjarte Hjelmeland og Henrik Mestad fikk bare spilt tre forestillinger sammen før Oslo stengte ned. Millionstøtten de var avhengig av har nå blitt redusert til en tredjedel.

- BEDRE FUNDERT SYSTEM: Skuespiller Bjarte Hjelmeland mener kulturarbeidere trenger et bedre fundert system for støtteordninger under coronapandemien. Selskapet bak hans forestilling fikk kun utbetalt en tredjedel av støtten de søkte om. Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet
- BEDRE FUNDERT SYSTEM: Skuespiller Bjarte Hjelmeland mener kulturarbeidere trenger et bedre fundert system for støtteordninger under coronapandemien. Selskapet bak hans forestilling fikk kun utbetalt en tredjedel av støtten de søkte om. Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 58 200 +466
innlagt 150 -8
døde 517 +6
påvist smittet 93 900 000+740.1K
døde 2 010 000 +14.6K
Se mer

Bjarte Hjelmeland og Henrik Mestad hadde premiere på sin forestilling «Bestevenner» 5. november på Edderkoppen i Oslo. I tro om at stimuleringsordningen skulle holde dem i gang, hadde produksjonsselskapet Over Norge AS satt opp datoer ut året.

Stimuleringsordningen som ble annonsert av kulturminister Abid Raja (V) i august, skulle få kulturarbeidere i aktivitet under coronapandemien, og dekke utgiftene som publikumsbegrensningene medførte.

Dagen etter premieren på «Bestevenner» annonserte byrådsleder Raymond Johansen sosial nedstengingen av hovedstaden fra 10. november. Hjelmeland og Mestad rakk å gjennomføre bare tre av tretten forestillinger. Søknaden deres var da ikke ferdigbehandlet.

Selskapet bak forestillingene, Over Norge, hadde søkt om 1 129 920,- for å gjennomføre forestillingene, men fikk bare innvilget 434 585,- i støtte for å dekke fem forestillinger. Nå kritiserer de kulturrådet for forvirrende saksbehandling.

- Vi føler oss litt lurt, for det var så tydelig kommunisert fra kulturministeren at han ønsket at det skulle være aktivitet. Når vi gjør det, men byen og landet stenges ned, så viser det seg at man bare får en tredjedel, sier skuespiller Bjarte Hjelmeland til Dagbladet.

Vil være med på løftet

Hjelmeland sier det er trist å måtte avlyse forestillingen de har brukt lang tid på å stable på plass.

- Men det er tross alt forståelig. Vi vil jo være med på det felles løftet for å komme oss ut av denne krisen, sier han.

Hjelmeland håper at kulturdepartementet holder sine løfter, og at det ikke blir slik at man må rope høyt for å få det man har blitt lovet.

FÅR KRITIKK: Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja presenterte Kulturdepartementet sitt forslag til endringer av statsbudsjettet på fredag. Vis mer

- For tiden kan det virke som de som er best til å kommunisere sine problemer blir hørt og får den støtten de har behov for. Hvis ikke blir man oversett. Vi trenger et bedre fundert system.

Flere andre kulturinstitusjoner befinner seg i samme situasjon som Over Norge.

Selskapet Scenekvelder har blant annet fortalt om likviditet på bunnivå på grunn av sen saksbehandling og manglende oppfølging fra regjeringens kompensasjons- og stimuleringsordninger. Etter flere oppslag, blant annet i Dagbladet, vartet kulturminister Abid Raja (V) opp med 47,1 millioner kroner til det konkurstruede selskapet.

- Frustrert

Åsmund Gjønnes Tvedten er produsent og manager i Over Norge, som produserer Hjelmelands forestilling. Han sier selskapet nå står i villrede.

- Vi gjorde som alle andre; kjørte i gang og lagde en helt ny forestilling. Vi var ikke så bekymret økonomisk, og lagde forestillingen så nøktern som mulig, og hadde blitt lovet at stimuleringsordningen skulle hjelpe oss, sier Tvedten til Dagbladet.

- Men så gikk det et par uker, og vi ser at vi bare har fått en tredjedel av det vi søkte om. Nå står vi i en helt umulig økonomisk situasjon, med regninger vi skulle ha betalt med penger vi ikke har, fortsetter han.

- Helt uforståelig

Tvedten sier at han ikke forstår hvordan kulturrådet har regnet ut summen på 434 585,-.

- Det er helt uforståelig hvordan de har kommet fram til den summen. Det er stimulering for fem forestillinger, men vi rakk bare å spille tre.

Tvedten har sendt klage til Kulturrådet, og flere purringer, men aner ikke hvor lang tid det vil ta før han får svar. Kulturrådet har svart at det kan ta mange uker å få klagen behandlet.

- Vi står i villrede. Hva gjør vi nå?

Selskapet har nå flyttet forestillingen til våren på grunn av den sosiale nedstengningen av Oslo.

Får beholde støtte

Kommunikasjonsrådgiver i Kulturrådet, Erica Berthelsen, sier at Over Norges støtte har blitt kuttet, fordi planlagte arrangement ikke kunne la seg gjennomføre.

I vedtaksteksten er det blant annet henvist til forutsetningen stimuleringsordningens forskrift om at et arrangement må kunne gjennomføres med «fysiske deltakere» i publikum. På grunn av nedstendingen i Oslo må alle kulturelle arrangmenter avlyses, og kan derfor ikke ha «fysiske deltakere»

«Du har søkt om støtte til åtte arrangementer som enten er avlyst eller flyttet, mens fem skal avholdes. Innvilget beløp avkortes dermed forholdsmessig.», står det i vedtaksteksten Over Norge mottok fra Kulturådet.

- Så vidt jeg kan se av tallene har de fått innvilget 5/13-deler av søknadsbeløpet, sier Berthelsen til Dagbladet.

Må søke kompensasjon

Berthelsen forklarer hvorfor Over Norge har fått utbetalt støtte for fem forestillinger og ikke de tre som lot seg gjennomføre.

- Da søknaden ble behandlet så var det fortsatt en mulighet for at de siste to ville bli avholdt. Dersom to av forestillingene det er gitt støtte til blir avlyst kan arrangøren beholde de deler av tilskuddet som går til å dekke arrangørens uunngåelige økonomiske forpliktelser, sier Berthelsen.

Hun sier det ikke er slik at de som roper høyest blir hørt og får støtten man ble «lovet».

- Nei. Vi behandler alle søknader og klager likt. Vi har stor forståelse for at situasjonen er krevende for kulturarrangører i hele landet. Vi oppfordrer alle til å søke kompensasjonsordningen så snart forskrift og søknadsskjema er klart, sier Berthelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer