- Føler seg lurt

«Lost» selges gjennom iTunes, uten at skuespillerne får penger.

(Dagbladet.no): Forrige uke presenterte Apple sin nye iPod-spiller.


Uventet
Til forskjell fra tidligere modeller, kan denne versjonen også spille videofiler.

Samtidig kom selskapet med en oppdatert utgave av sin musikkbutikk, der det nå blant annet er mulig å laste ned flere populære TV-serier, slik som «Frustrerte fruer» og «Lost».

Denne lanseringen kom svært uventet på manusforfatterne og skuespillerne i disse seriene.

Ifølge Associated Press fikk flere av dem først vite om denne avtalen gjennom nyhetene, og ikke produksjonsselskapene de jobber for. Mange har nå kontaktet de ulike fagforeningene og vil kreve sin del av inntektene produsentene vil få inn gjennom iTunes.

- Vi har foreløpig ikke hørt noe fra de ansvarlige arbeidsgiverne. Men vi ser frem til en dialog som sørger for at våre medlemmer får en ordentlig kompensasjon for bruken av deres arbeid, uttaler fagforeningene i en felles pressemelding.

Krever sin del

Dette samarbeidet mellom fagforeningene er svært uvanlig i Hollywood-sammenheng. De ulike foreningene sitter ofte på motsatte sider av forhandlingsbordet, siden de deler på den samme potten av rettighetspenger fra blant annet DVD-salget.

Det finnes allerede flere avtaler på plass som dekker blant annet gjenbruk av dette materialet på nett. Ifølge disse avtalene skal manusforfatterne ha 1,6 prosent av lisensavgiften produsentene mottar.

Skuespillerne har en noe bedre avtale og kan kreve inn 3,6 prosent av den totale summen.

Vil forhandle

Det er foreløpig usikkert hvor mye av de 12 kroner hver episode koster forfatterne og skuespillerne vil ha.

TV-selskapet ABC, som står bak «Lost», er ikke uvillige til å betale for seg, men har på nåværende tidspunkt kun valgt å komme med en generell kommentar om denne situasjonen.

- Foreningene er våre forretningspartnere, og vi er alltid åpne for dialog med dem om de forretningsrelaterte saker som omhandler deres medlemmer, står det å lese i en uttalelse.

Foreningenes største frykt er at iTunes-nedlastningene blir likestilt med DVD-salg som gir langt lavere inntekter.

RASENDE SKIPBRUDNE: Lanseringen av Lost på iPod har satt sinnene i kok blant skuespillerne i den populære serien.