Føler seg misbrukt av NRK

Kirsten Sundby (28) angrer bittert på at hun ble med i «Brennpunkt»-programmet «Kunsten å leve». - Ting ble tatt helt ut av sin sammenheng. Hele programmet er en skandale, sier Sundby.

og HÅKON MOSLET

Mandag uttalte hun til Dagbladet at hun hadde godkjent selve programmet. I dag skulle hun ønske hun ikke hadde stilt opp.

- Skandale

Sundby sier hun gikk med på å være med i et program om en person «som levde et annerledes liv» . Både hun og venninnen Michele Valente Ringestad trodde de skulle fokusere på estetikk, utseende, farger og klær. I stedet introduserte «Brennpunkt»-redaktør Alf R. Jacobsen «Kunsten å leve» som et program om «livet blant de virkelig rike».

- Vi skulle presentere et pent program om pene manerer, pene farger og pene klær. Vi ville gi inspirasjon til den norske kvinnen. Jeg ser på dette som en stor skandale, sier Sundby til Dagbladet.

- Vi ville gjøre kvinner opptatt av femininitet og stil, legger Michele Valente Ringestad til.

Rike lever ikke slik

Sundby medgir at hun så programmet på forhånd.

- Men jeg fikk ikke se Alf R. Jacobsens innledning.

Hun mener NRK-programmet fikk en form der det ser ut som om hun tråkker over lik med sin livsstil.

- Det er ikke meg i det hele tatt, jeg oppfører meg jo ikke slik til vanlig.

- Men visste du at «Brennpunkt» hadde som utgangspunkt å vise hvordan de rike lever?

- Absolutt ikke. Og det er jo ikke slik rike folk i Norge lever, sier hun.

- Sannheten er at jeg er blitt grillet og slaktet. Hadde jeg visst det skulle bli slik, hadde jeg ikke stilt opp i det hele tatt, sier hun.

Ikke rik

Hun vil ikke kommentere om hun selv er rik. I likningen for 1998 står hun oppført med en nettoinntekt på drøye 77000 kroner, og en formue på ca. 242000 kroner.

Fram til 1996 eide Sundby halvparten av en klesforretning i Oslo sentrum. Nå jobber hun sju dager i måneden i taxfree-butikken til SAS, for på den måten å sikre seg billige flybilletter.

Leiligheten hun bor i eies av familien. Et nært familiemedlem av Kirsten Sundby bekreftet tirsdag overfor Dagbladet at hun ikke er rik. Det samme sier venninnen Michele Valente Ringestad.

- Jeg vil ikke snakke om sånt, sier Kirsten Sundby.

Et medlem av «Brennpunkt»-redaksjonen innrømmer overfor Dagbladet at NRK ikke foretok en kredittsjekk av Sundby før de sendte dokumentaren.

Taus Jacobsen

«Brennpunkt»-journalist Maria Konow Lund, som hadde laget programmet, vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet - og henviser til redaktør Alf R. Jacobsen. Heller ikke han vil kommentere saken. Jacobsen henviser til redaksjonssjef Vibeke Haug, som har følgende korte kommentar:

- Med unntak av Alf R. Jacobsens introduksjon, fikk Kirsten Sundby se det ferdigredigerte programmet på forhånd. Det kan vi dokumentere. Hun stilte helt åpent opp og var inneforstått med hva slags program dette skulle være.

Sundbys beskyldninger om misbruk vil hun ikke svare på. Haug nekter også å svare på andre spørsmål rundt «Brennpunkt»s jetsett-dokumentar.

ANGRER: - Vi skulle presentere et pent program om pene manerer. Resultatet ble noe helt annet, og Sundby angrer.