Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Føler seg mobbet for tupeen - krever at «The Wolf of Wall Street» trekkes fra kino

Samt 25 millioner dollar i erstatning.

EN DÅRLIG FYR: Skuespiller P.J. Byrne spiller karakteren som er basert på Andrew Greene. Karakteren er, som de fleste i filmen, en svak fyr uten moralsk ryggrad. FOTO: PROMO
EN DÅRLIG FYR: Skuespiller P.J. Byrne spiller karakteren som er basert på Andrew Greene. Karakteren er, som de fleste i filmen, en svak fyr uten moralsk ryggrad. FOTO: PROMO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Filtermagasin.no): Neste søndag er det en viss sjanse for at Martin Scorsese går opp på scenen i Dolby Theatre i Los Angeles for å hente Oscar for beste film.

Men akkurat nå har mesterregissøren fått noe helt annet i hendene: Et søksmål levert av Andrew Greene, som en av karakterene i «The Wolf of Wall Street» er basert på.

Greene krever nå i overkant av 25 millioner dollar fra Scorsese og produsentene Paramount, samt at filmen umiddelbart blir trukket fra kino.

Elendig tupé Greene - som i dag er utdannet advokat - blir riktignok ikke navngitt i filmen, men det er ganske åpenbart at karakteren Nicky «Rugrat» Koskoff er basert på ham.

Og det er en karakter som ikke levnes mye ære.

- I én scene vises det hvordan Greenes karakterer barberer av en kvinne alt håret etter at Jordan Belfort tilbyr henne 10 000 dollar for å gjøre det. I en annen scene vises det hvordan han tar kokain på jobben i kontortiden, heter det i søksmålet.

Kallenavnet «Rugrat» kommer av karakterens dårlige tupé, som er gjenstand for latterliggjøring flere ganger i løpet av filmen. Også dette føles krenkende, heter det i søksmålet.

Andrew Greenes egentlige kallenavn er for øvrig «Wigwam».

Benekter trekant Advokatene hevder at Greene sluttet i Belforts firma Stratton-Oakmont Inc. før alt raste sammen, og at han aldri ble straffeforfulgt. En artikkel i LA Times fra 1997 viser imidlertid at Greene måtte betale erstatning til en lege som lot seg svindle av firmaet.

Paramount har foreløpig ikke kommentert søksmålet, men Greene er ikke den eneste som har reagert på filmen.

Også Danny Porush, som Jonah Hills karakter Donnie Azoff er basert på, har benektet en rekke detaljer - blant annet at han skal ha hatt en trekant med Belfort og en ung kvinnelig ansatt på kontoret.

Porush har uttalt at Belforts memoarer, som filmen er basert på, har løse forbindelser til sannheten, og at filmversjonen har enda løsere forbindelser til boka igjen.

Manusforfatter Terence Winter («The Sopranos», «Boardwalk Empire») sier i et intervju med Esquire at filmen aldri var ment å skulle gi den objektive sannheten.

- Den er ikke som «Lincoln», der man har et ansvar for å forvalte historien på en korrekt måte. Dette er en løsere versjon basert på virkelige hendelser, men man må huske på at det er en historie om en svindler fortalt fra hans perspektiv. Jordan Belfort selger historien om Jordan Belfort, og han er ikke nødvendigvis en troverdig forteller, sier han.

Denne saken er tidligere publisert på film- og tv-bloggen Filter.

Hele Norges coronakart