LANG KAMP:Anbjørg Sætre Håtun og Jon Andreas Håtun (Jono El Grande). Anbjørg ga ut bok om sine siste år og sykdom. FOTO: AGNETE BRUN/MAGASINET.
LANG KAMP:Anbjørg Sætre Håtun og Jon Andreas Håtun (Jono El Grande). Anbjørg ga ut bok om sine siste år og sykdom. FOTO: AGNETE BRUN/MAGASINET.Vis mer

-Føles bra å videreføre hennes budskap

Anbjørg Sætre Håtun var åpen om livet som kreftsyk. I januar i år døde hun. Enkemannen Jon Andreas Håtun (41) viderefører hennes budskap om åpenhet.

(Dagbladet): - Jeg følte et slags nærvær av henne i dag. Jeg gjør ofte det når jeg går inn i ting som dette, sier Jon Andreas Håtun (41) til Dagbladet.

Tirsdag 21. januar i år mistet han sin kone, den profilerte journalisten og tv-profilen Anbjørg Sætre Håtun, som kjempet ti år mot brystkreftsykdommen hun ble rammet av for første gang i 2003. Hun ble 41 år gammel.

GA UT BOK: Anbjørg Sætre Håtun og Jon Andreas Håtun (Jono El Grande). Anbjørg ga ut bok om sine siste år og sykdom.
FOTO: AGNETE BRUN/MAGASINET.
GA UT BOK: Anbjørg Sætre Håtun og Jon Andreas Håtun (Jono El Grande). Anbjørg ga ut bok om sine siste år og sykdom. FOTO: AGNETE BRUN/MAGASINET. Vis mer

På Litteraturhuset i går kveld var det arrangert et folkemøtet i regi av Hospice Lovisenberg, der temaet var "De pårørende". Jon Andreas Håtun var blant dem som delte sin historie som pårørende.

Tett på

Han fortalte historien om hvordan det var å leve tett på en man elsker, som blir rammet av kreft.

- Vår metode var å se på sykdommen som noe utenfra. Vi skapte oss «gode rom», der sykdommen var utenfor. Den du lever med er ikke kreft, selv om sykdommen må bli en del av livet, sa han på møtet.

Flere ganger under innlegget blir han tydelig rørt og må ta korte pauser. Hans beste råd til pårørende er å være åpen og snakke ut med både den som er syk, pårørende og helsepersonell.

- Det gir mye styrke å tvinge seg til å snakke om vanskelige temaer, og det er også en styrke i det å dele følelsene sine eller å gråte. Folk rundt deg blir også mer åpne av det. Og du kommer til å trenge folk rundt deg, sier han til Dagbladet.

Anbjørg Sætre Håtun ble hyllet for sin åpenhet om sykdommen i offentligheten. Hun skrev fire bøker og deltok i debatter, og på sin Instagram-profil delte hun med humor og alvor bilder fra sitt liv som kreftsyk.

FOREDRAG: Jono El Grande holdt sitt forderdrag om kreft og pårørende på Litteraturhuset i Oslo i går.. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FOREDRAG: Jono El Grande holdt sitt forderdrag om kreft og pårørende på Litteraturhuset i Oslo i går.. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Årets modigste

Blant annet la hun ut et bilde av arret etter operasjonen da hun fjernet det ene brystet. Hun fikk mange følgere i sosiale medier og ble kåret til «Årets modigste kvinne» av magasinet «Tara».

- I fjor tenkte jeg egentlig at jeg var ferdig med å snakke om dette i offentligheten, og det satt langt inne å si ja til dette folkemøtet. Men samtidig sitter jeg igjen med en følelse av at det er viktig, sier Jon Andreas Håtun og fortsetter:

- Det føles bra å videreføre budskapet til Anbjørg - å være åpen. Slik hun vektla i sin siste bok «Å dele gir styrke». Spesielt er det også også hyggelig når folk kommer opp til deg og sier at de får noe ut av det jeg har sagt.

Han synes det er vanskelig å skulle snakke om sorgen og livet etter kona døde, og han tror bearbeidelsen av sorg er noe som tar lang tid på flere ulike måter. Han føler imidlertid at hele prosessen har gitt han flere nye perspektiver.

- Jeg merker at jeg er mer bevisst på å gjøre gode valg. Og det er fordi jeg har fått kjenne på hvor begrenset tida er.