KYNISKE:  Både Lil Wayne og Nicki Minaj får kraftig kritikk. Her er de to sammen på scenen under Billboard Music Awards i Las Vegas, i mai i fjor. Foto: Ethan Miller/Getty Images/AFP
KYNISKE: Både Lil Wayne og Nicki Minaj får kraftig kritikk. Her er de to sammen på scenen under Billboard Music Awards i Las Vegas, i mai i fjor. Foto: Ethan Miller/Getty Images/AFPVis mer

- Føles som et slag i magen

Beskyldes for kynisk bruk av de svartes historie.

(Dagbladet:) Hva har Nicki Minaj, Lil Wayne og grunnleggeren av hip-hop-plateselskapet Def Jam til felles? De beskyldes alle for å mangle respekt for de svarte amerikanernes kamp for like rettigheter.

Spesielt Nicki Minaj er i hardt vær, etter at hun nylig la ut et kjent bilde av borgerrettighetsforkjemperen Malcolm X på Instagram. Men over bildet har Nicki Minaj skrevet tittelen på sin nye låt, hvor hun «slenger hun dritt» om flere svarte menn, og bruker det såkalte «N-ordet» 42 ganger.  

- Dagens rappere driver liksom lenger og lenger bort fra borgerrettighetsbevegelsen, sier Jermaine Hall, redaktør for hip-hop-magasinet Vibe til Associated Press.  

- Er ikke «in tune»
- Det er nok ikke det at rapperne mangler kunnskap om afroamerikansk historie, men det virker ikke som de er så bevisste som generasjonene før dem, sier hip-hop-redaktøren.

Han tror utviklingen skyldes at dagens unge vokser opp under langt bedre forhold enn på sytti- og åttitallet. Og at rasismen, undertrykkelsen og narkotikaproblemene var langt større da enn de er nå.  

- På åttitallet var KRS-one, Public Enemy, Native Tongues og hele den bevegelsen veldig samstemt med de svartes historie. De kunne alt om Malcolm, Martin, og om Rosa Parks. Nå er de ikke like «in tune», sier hip-hop-redaktøren.  

Sex-video med «Black Moses»
Og det finnes flere eksempler: I fjor rappet Lil Wayne om Emmett Till, en 14-åring som i 1955 ble banket opp og drept etter å ha flørtet med en hvit kvinne. Men i stedet for å hedre ham, brukte Lil Wayne ham som en metafor for sin egen seksuelle fortreffelighet, da han sa: «Beat the pussy up like Emmett Till.» Ifølge nettstedet Bet har han nå bedt Tills familie om unnskylding.  

BRÅK: Dette er bildet Nicki Minaj delte med sine 4,2 millioner Instagram-følgere. Foto: Instagram
BRÅK: Dette er bildet Nicki Minaj delte med sine 4,2 millioner Instagram-følgere. Foto: Instagram Vis mer

Mange reagerte også da hip-hop-mogulen Russell Simmons, kjent fra plateselskapet Def Jam, la ut en «sex-video» med Harriet Tubman på nettet. Tubman var slave og borgerrettighetsforkjemper. Hun har fått kallenavnet «Black Moses», og dukker opp flere andre rap-tekster, blant annet hos Ice Cube og Pharoahe Monch.  

Det gikk ikke så lang tid før Simmons både måtte trekke tilbake komi-videoen og be om unnskyldning.

Nettstedet DDotOmen har lagt ut både videoen og Simmons' beklagelse.

- Et slag i magen
Både Nicki Minaj, Lil Wayne og Russell Simmons har bedt om unnskyldning. For filmskaperen Pierre Bennu endrer ikke det så mye.

- For meg føtes Instagram-bildet til Nicki Minaj som et hardt slag i magen, sier han til AP.  

Filmskaperen ble så provosert at han laget en video hvor Nicki Minaj sin låt er lagt over tegnefilm fra 1941, som blir regnet for å ha klare rasistiske trekk.    

MINDRE BEVISSTE: Jermaine Hall, redaktør for hip-hop-magasinet Vibe, tror dagens rappene ikke bryr seg så mye om borgerrettighetsbevegelsen. Foto: John Shearer/Invision for SpinMedia/AP Images
MINDRE BEVISSTE: Jermaine Hall, redaktør for hip-hop-magasinet Vibe, tror dagens rappene ikke bryr seg så mye om borgerrettighetsbevegelsen. Foto: John Shearer/Invision for SpinMedia/AP Images Vis mer

Rapperen Jasiri X, som har fokus på svartes rettigheter, sier at mange av dagens rappere bruker bilder fra borgerrettighetsbevegelsen først og fremst for å markere seg som opprørske.

- Og samtidig blir de sponset og markedsført av store selskaper. Jeg ser at Nicki, Kanye og Jay-Z bruker disse bildene, bruker et klipp eller bruker noen av borgerrettighetsforkjempernes navn. Men jeg kan ikke se at de lever etter disse prinsippene, sier Jasiri til AP.

VIDEOBRÅK: Russell Simmons og Harriet Tubman. Simmons ber om unnskyldning etter å ha lagt ut en komi-video, hvor Tubmann har sex med sin slaveeier. Videoen er nå fjernet fra Simmons' YouTube-kanal «All Def Digital». Foto: AP Photo/Evan Agostini, Library of Congress
VIDEOBRÅK: Russell Simmons og Harriet Tubman. Simmons ber om unnskyldning etter å ha lagt ut en komi-video, hvor Tubmann har sex med sin slaveeier. Videoen er nå fjernet fra Simmons' YouTube-kanal «All Def Digital». Foto: AP Photo/Evan Agostini, Library of Congress Vis mer