- Føles som jeg har levd ti år på ett år

Karl Ove Knausgård snakket ut hos Fredrik Skavlan i kveld.

PÅ BESØK: Karl Ove Knausgård besøkte Fredrik Skavlan under kveldens innspilling av «Skavlan» i Stockholm. Foto: Håkon Eikesdal
PÅ BESØK: Karl Ove Knausgård besøkte Fredrik Skavlan under kveldens innspilling av «Skavlan» i Stockholm. Foto: Håkon EikesdalVis mer

||| STOCKHOLM/OSLO (Dagbladet): Forfatter Karl Ove Knausgårds «Min kamp» har gått sin seiersgang på de norske boklistene det siste året.

Til tross for at bøkene har vært omringet av uvanlig mye kontrovers, har forfatteren selv for det meste forholdt seg taus.

Nå skal romanen lanseres i Sverige, hvor Knausgård bor i Malmö med kona Linda Boström, og i kveld stilte han opp på Fredrik Skavlans talkshow «Skavlan» i Stockholm.

Her hevdet Knausgård blant annet at han ikke har igjen noen penger fra det eventyrlige boksalget.

- Brukt opp pengene - Det føles som jeg har levd ti år på ett år. Jeg begynte hjemme på kontoret. Mitt liv, et lite liv. Så ga jeg det ut, og det var som det eksploderte, sa Knausgård under intervjuet med Skavlan.

Han hevdet videre at det ikke har vært pengene som har vært viktige for ham. På spørsmål om de var så lite viktige at han ville dele dem med dem han har omtalt, svarte Knausgård følgende:
 
- Pengene har jeg brukt opp allerede, så det skulle du spurt om før. Jeg har brukt dem opp på hus.

-Har du kjøpt hus, i Sverige?

- Ja.

- Ofret av Knausgård Knausgårds ekskone Tonje Aursland tok sist helg et kraftig oppgjør med Karl Ove Knausgård da hun for første gang fortalte hvordan det har vært å bli ufrivillig romanfigur i eksmannens «Min Kamp»-bøker.

- Han har ofret meg for bøkene, sa Aursland i radiodokumentaren.

Hør radiodokumantaren her!

Knausgård og forlaget Oktober har hele tida hevdet at de har latt personer som omtales i boka få lese gjennom manus før det trykkes. Likevel hevder Aursland å ha fått beskjed om å ikke lese «Min Kamp 2» før den kom ut.

STERKE BESKYLDNINGER: Karl Ove Knausgård har måttet tåle krass kritikk for måten han omtaler venner og familie på i «Min kamp».
Foto: Håkon Eikesdal
STERKE BESKYLDNINGER: Karl Ove Knausgård har måttet tåle krass kritikk for måten han omtaler venner og familie på i «Min kamp». Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

I boka kunne hun lese ting hun ikke selv var klar over: Utroskap og besyldninger om voldtekt.

I kveldens opptak av «Skavlan», stilte Skavlan spørsmål om han hadde rein samvittighet. Forfatteren klar i sin tale:

—Ja, jeg kjenner en stor.. jeg er veldig lei meg, men jeg mener at dette er min rett.

Tjener millioner Bøkene har uansett sikret Knausgård millioninntekter. Da han gjestet Oslo bokfestival i Oslo forrige måned, kommenterte han at prisen for å skrive bøkene har vært høy - men at det har også betalingen vært.

Da Dagbladet møtte Knausgård i Jølster i sommer, svarte han følgende på spørsmål om hva han skulle bruke de nye millionene til:

- Det er ikke snakk om astronomiske summer. Jeg har kjøpt vaskemaskin, tørketrommel, oppvaskmaskin og tv, sier han.

- Det er viktig å tenke på at jeg har vært forfatter i ti år, uten å tjene ei krone. Det som er spesielt er at jeg nå får alt i løpet av et halvt år, sier han.