- Føles som om vi har gått på et isfjell

Kona Guro og de fem barna tok et sterkt farvel med Knut Olsen i går. Familie og venner tegnet et vakkert bilde av Olsen foran en smekkfull kirke.

GRIPENDE STUND: Her bæres kista av Knut Olsen ut av Lommedalen kirke. Bak går kona Guro Eriksen og prest Rolf Berg. Foto: Lars Eivind Bones
GRIPENDE STUND: Her bæres kista av Knut Olsen ut av Lommedalen kirke. Bak går kona Guro Eriksen og prest Rolf Berg. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Lommedalen kirke var fylt til randen av 700 mennesker da familie, venner og kolleger i går møtte opp for å ta et siste farvel med Knut Olsen.

Foran på kista hang det en hilsen fra kona:

«Så heldig jeg var som ble elsket av deg. Din Guro»

- Han elsket så høyt, så dypt og så hemningsløst intenst, sa prest Rolf Berg, etter først å ha gitt en klem til Olsens enke Guro Eriksen.

- Dere betydde alt for ham, og det vet dere, fulgte han opp, henvendt til Olsens nærmeste.

- Et sjarmtroll Knut Olsen ble brått revet vekk fra sine nærmeste da han 11. januar gikk bort 57 år gammel.

Presten kunne fortelle at Olsen hadde meldt seg inn i kirka i fjor, fordi han «mente han måtte rydde litt opp i ungdomssyndene sine».

VERDSATT: Lommedalen kirke var fyllt med vakre blomsterdekorasjoner og hilsner til Knut Olsen. Foto:Gorm Kallestad / Scanpix
VERDSATT: Lommedalen kirke var fyllt med vakre blomsterdekorasjoner og hilsner til Knut Olsen. Foto:Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Til sine barn skal han ifølge presten ha fortalt følgende:

«Så stolt og glad jeg er for å være deres pappa. Dere er av mitt blod, dere er min evighet.»

I tillegg til prestens minnetale, delte også broren Øystein, vennen Claus Wiese og kollega Nina Owing sine minner av Olsen.

Lykkestjerne Broren, sentralbanksjef Øystein Olsen, fortalte at Knut Olsen hadde vært opptatt av omsorg for sine nærmeste helt til det siste.

- En av de siste tekstmeldingene jeg mottok fra Knut var avsluttet med «Kjære Øystein, husk at vi er tvillingbrødre». Jeg kjente varmen i ordene.

- Jeg har alltid sagt at Knut var født under en lykkestjerne, og det var også sant helt til i fjor høst. Knut var umistelig, også som bror. Nå føles det som vi har gått på et isfjell, det er mørkt, fortsatte broren.

Raus Claus Wiese, NRK-kollega og nær venn, beskrev ham som «en av de rauseste jeg har møtt».

- USIGELIG TRIST: Nina Owing holdt minnetale for sin gode venn og makker Knut Olsen i Lommedalen kirke. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
- USIGELIG TRIST: Nina Owing holdt minnetale for sin gode venn og makker Knut Olsen i Lommedalen kirke. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix Vis mer

- Vi var som to lekne barn sammen, og vi har sagt ting til hverandre man ikke tør å si når voksne er tilstede.

Wiese snakket også forholdet mellom om Olsen og kona Guro.

- For de av oss som var så heldige å få oppleve dere, så var dere to som ett. Dere er den tydeligste definisjonen på kjærlighet.

Prest Rolf Berg fortalte også om da Knut Olsen mista sin far for mange år siden, og sporene det satte i ham.

- Knut hadde det så travelt, han skulle rekke så mye. Han ante kanskje på ett eller annet sted at han ikke hadde så god tid.

Usigelig trist - Det er bare usigelig trist å miste en god kollega og venn, men det var vakkert og fint i kirka, sier Nina Owing til Dagbladet etter begravelsen.

—EN ENER: Forteller Arne Scheie om Knut Olsen. Her på vei ut av kirken sammen med Nils Gunnar Lie og Per Ståle Lønning. Foto: Lars Eivind Bones
—EN ENER: Forteller Arne Scheie om Knut Olsen. Her på vei ut av kirken sammen med Nils Gunnar Lie og Per Ståle Lønning. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Siden 2008 var hun Knut Olsens faste makker i Dagsrevyen, og i sin minnetale fortalte hun om sitt siste møte med Olsen. Da hadde han bedt henne holde tale i begravelsen.

- Knut syntes det var utrolig flott med alle tekstmeldingene og telefonene han hadde fått, og at han satt særlig pris på at også mange av de unge brydde seg. Og så sa jeg «du vet, Knut, du er typen som setter ditt avtrykk i folk du møter. Det er ikke alle forunt, men jeg tror mange opplever at du blir sittende». Det var fint sagt, sa Knut — så smilte han — det kan du bruke i talen, fortalte Owing, til varm latter fra salen.

- Bare tomt Claus Wiese fortalte til Dagbladet etter begravelsen om savnet etter Olsen.

- Personlig er det bare tomt. Han var veldig sjenerøs, og delte med alle. Jeg håper alle har lært noe av det.

Wiese beskriver begravelsen som «usedvanlig vakker».

- Det føltes veldig nært. Jeg håper Knut var fornøyd med ordene.

- Vanvittig tomrom Lisbeth Skei har jobbet med Olsen i NRK i 26 år. Hun opplever tapet som «uvirkelig og veldig sørgelig».

RAUS: Venn og kollega Claus Wiese holdt minnetale i Knut Olsens begravelse. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
RAUS: Venn og kollega Claus Wiese holdt minnetale i Knut Olsens begravelse. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Det er et vanvittig tomrom som står og gaper.

Kollega Ole Torp syns det var varme taler.

- Jeg kjente igjen Knut i det, så det ble en vakker avslutning.

Arne Scheie deltok også i begravelsen.

- Knut var en ener, og det vil merkes at han er borte. Det var en flott og verdig seanse, Knut har nok vært med og gjort sitt.

- Kontant og tøff Men det var ikke bare kolleger som stilte i kirken. Finansminister Sigbjørn Johnsen forteller at han alltid gledet seg til å møte Olsen i debatter, selv om han visste det ville bli harde runder.

—TRIST: Hilde Hummelvoll og Petter Nome på vei inn i Lommedalen kirke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
—TRIST: Hilde Hummelvoll og Petter Nome på vei inn i Lommedalen kirke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg la fram statsbudsjettet i oktober i fjor, like etter at han hadde fått diagnosen. Den opplevelsen kommer jeg aldri til å glemme, sier Johnsen etter begravelsen. Til stede var også tidligere landslagstrener Nils Johan Semb, Martin Kolberg. Carl I. Hagen forteller at også han likte å møte Olsen til debatt.

- Han var kontant og tøff, men alltid i godt humør.

Statsminister Jens Stoltenberg var ikke til stede personlig, men forteller at han har sendt en blomsterbukett til hans kone Guro.

- Det var med dyp sorg jeg mottok meldingen om Knut Olsens død. Jeg har hatt gleden av å kjenne Knut i mange år, og mine tanker går til Guro og barna, skiver Stoltenberg i en epost.

KOLLEGA: Terje Svabø. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KOLLEGA: Terje Svabø. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
—TØFF: Carl I. Hagen ikte å være i debatt med Knut Olsen. Her sammen med kona Eli. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
—TØFF: Carl I. Hagen ikte å være i debatt med Knut Olsen. Her sammen med kona Eli. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Oslo, 20110119 Knut Olsen begraves i Lommedalen kirke. Kista blir båret ut og prest Rolf Berg holder rundt enken, Guro. Foran til venstre: broren, sentralbanksjef Øystein Olsen.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Oslo, 20110119 Knut Olsen begraves i Lommedalen kirke. Kista blir båret ut og prest Rolf Berg holder rundt enken, Guro. Foran til venstre: broren, sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer