Følg fotballpengene

Ei bok du må lese om du fortsatt vil ha det godt i fotballivet ditt.

BOK: Alle som har spilt litt fotball, har lært at det viktigste til enhver tid er å se på ballen. Nå blir denne sportslige uskylden utfordret også i alle de øverste norske divisjonene, og da passer det bra at to journalister fra den mer enn økonomisk interesserte avisa Dagens Næringsliv i stedet har sett på pengene.

Fotballøkonomi har lenge vært et fag i de store europeiske landene, og har de siste åra fått sitt solide miljø her hjemme rundt Møreforskning og Høgskolen i Molde. Denne boka går neppe inn som pensum der; til det er den for fanget av forfatternes høyst personlige mistenksomhetens metode der mye av det faktabaserte stoffet forsvinner bak lukkete dører, møter som blir avlyst og litt for velplasserte adjektiver. Men liker du denne sterke fargeleggingen, vokser leseopplevelsen underveis på reporternes jakt etter den forsvunne diamant.

Mikel selvsagt

Nå er ikke diamanten like borte som i brettspillet som har gitt boka navnet. Den nigerianske John Obi Mikel lever det glade fotballiv hos Chelsea i London, og synes på bildene på sportssidene Europa rundt hver helg. Det er Mikel-saken som har dratt forfatterne inn i det store moralske spørsmålet om hva som skjer med resten av de tusener av afrikanske unggutter som hvert år flykter eller blir flyttet til Europa for å tjene penger på fotball. Muligens kunne de holdt seg til denne saken. Der har de et imponerende reportasjemessig grep med kilder og skriveglede som kaster lys over den styggeste av overgangsaffærene i norsk fotball.

Når det gjelder Mikel, FC Lyn Oslo AS, Norsk Toppidrettsgymnas og koblet med advokater og fotballagenter, gjelder det bare å holde blikket på pengene. Da får du til og med en avkledd finansmann Atle Brynestad på kjøpet.

Sugerør i klubbkassa

Nå som nesten enhver norsk toppklubb med respekt for sin egen økonomi driver fotballbutikken sin ved hjelp av en lokal rik onkel, er avsløringen av Atle Brynestads Lyn-transaksjoner boka verdt. Her er forfatterne nådeløse, og de har grunn til det. Historien om Lyn-eier Brynestad er ikke den om et bankende fotballhjerte; men for denne anledningen om et hjerte av stål.

Her blir salget av de nigerianske ungguttene Mikel og Edu nøstet opp som et nøye planlagt kupp. Akkurat dette er så overbevisende fortalt at fortellingen kan brukes til mer enn høytlesning på Lyns klubbaftener.

Allmenngyldigheten er bokas misjon. Pengene, kynismen og menneskeforaktens inntog i europeisk toppfotball angår alle som er glad i denne sporten. Det er våre favoritter som har mistet retningssansen på snarveien opp en eller annen tabell. Det er riktig av forfatterne å tegne dette store bilder etter en norsk rettssak som bare endte med en dom for et par forfalskete underskrifter. Mikel-saken burde ha rammet flere, og boka kommer til å hjelpe fram flere avsløringer selv om forfatterne i sin noe moralistiske iver feier over likt og ulikt i utvalgte internasjonale spilleroverganger.

Den overiveren er til å forstå. Dette spillet stinker og trenger alle lyskasterne som skrus på. Lars Backe Madsen og Jens M. Johansson har brukt sommeren etter den fellende forfalskningsdommen mot Lyn-direktør Morgan Andersen til en imponerende skrivedugnad for å vise oss hva som ellers foregår på fotballens aller mørkeste side.