PÅ BYLARM: Young Dreams fra Bergen. Foto: Andrew Amorim
PÅ BYLARM: Young Dreams fra Bergen. Foto: Andrew AmorimVis mer

Følg i Dagbladets Bylarm-fotspor

Løype!

PÅ BYLARM: Det føltes riktig på veldig mange måter å starte årets Bylarm-uke på en god gammeldags Q&A med Saint Etienne-medlemmet Bob Stanley der fokuset var retta mot fortida. I motsetning til jaget etter å finne framtida i et avgrenset område rundt Youngstorget.

Stanley, hvis inntog i musikkverdenen startet som journalist hos blant andre New Musical Express, Melody Maker og Mojo, gir seinere i år ut boka «Yeah Yeah Yeah: The Story of Modern Pop», hvor han oppsummerer pophistoria mellom to permer.

Mindretallet av konsertene Dagbladet var innom i går ville blitt klassifisert som popkonserter ut ifra Stanleys formel. Ifølge ham er nemlig popmusikk begrensa til det som plasserer seg mellom første- og tjuendeplassen på hitlistene.

Det beste begrepet for å beskrive det hårete Oslo-bandet Gerilja, som hadde gleden til å åpne konsertprogrammet, må i så måte være pulpmusikk. Sleazy og fettdryppende rock som tirrer primalbehovene. Singelen «Lightning Death» fra i fjor er killer, særlig når bandet hadde vært så snille å henge opp et bilde av ei avkledd dame som publikum kunne hvile øynene på samtidig.

Damer sto også på agendaen til den svenske hiphop-duoen Lorentz & Sakarias, hvis lyriske hverdag er dynka i sprit, sperm og tårer. På håret så Lorentz ut til å bruke samme frisør som Chirag fra Karpe Diem, men musikalsk lå de nærmere en merkelig vellykket blanding av Erik og Kriss-dansehiphop og autotuna Drake.

Bergen-bandet Young Dreams' flerstemte «uh»-og-«ah»-koring blir for tiden spredt ut i verden av det australske plateselskapet Modular Records. Det mannsterke bandet har vokst, og da mener jeg heldigvis ikke i antall medlemmer, siden sin spede livebegynnelse under Trondheim Calling for to år siden. Det er fremdeles litt vanskelig å spore de store melodiene i det intrikate lydbildet, men så lenge Chris Holm blir gitt brorparten av mikrofontida er de fremdeles på rett kjøl.