LEDER

Leder: Situasjonen i Persiabukta

Følg ikke Trump i Persiabukta!

Norge må ikke bidra til å øke spenningene.

FARLIG: Et hurtiggående krigsfartøy fra Revolusjonsgarden i Iran ved den britisk-flaggede oljetankeren «Stena Impero», som ble ført til havn i Bandar Abbas i Iran søndag. Foto: Hasan Shirvani / Mizan / AP / NTB Scanpix
FARLIG: Et hurtiggående krigsfartøy fra Revolusjonsgarden i Iran ved den britisk-flaggede oljetankeren «Stena Impero», som ble ført til havn i Bandar Abbas i Iran søndag. Foto: Hasan Shirvani / Mizan / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Spenningene i Persiabukta øker nå daglig, og faren for en full krig med helt uoversiktlige følger stiger tilsvarende. Både i USA og i Iran er det sterke krefter som søker å trappe opp striden. Europa, deriblant Norge, forsøker etter beste evne å roe ned partene og å for nesten enhver pris unngå en krig som lett kan utløses ved en misforståelse eller på grunn av et øyeblikks feilvurdering.

Europeiske land har svært dårlige erfaringer med å bli dratt inn i krig i Midtøsten av USA. Ikke minst britene vet mye om dette. Men denne gang har Storbritannia havnet i ei svært vanskelig knipe, fordi landet har tatt i arrest et iransk tankskip i Gibraltar som skulle levere olje til Syria, i strid med straffetiltakene som EU har innført mot landet.

Den britiske utenriksministeren, Jeremy Hunt, gjorde et diplomatisk forsøk på å dempe striden i samtaler med sin iranske motpart, Javad Zarif, og han trodde han hadde lykkes helt til Revolusjonsgarden stanset det svensk-eide, men London-registrerte, «Stena Impero» i Hormuzstredet fredag og førte det til havn i Bandar Abbas i Iran. Vokterrådet i Iran kalte dette for en «gjensidig handling», altså hevn. Storbritannia oppfordret fredag britiske skip til å holde seg borte fra dette farvannet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer