Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Leder: Situasjonen i Persiabukta

Følg ikke Trump i Persiabukta!

Norge må ikke bidra til å øke spenningene.

FARLIG: Et hurtiggående krigsfartøy fra Revolusjonsgarden i Iran ved den britisk-flaggede oljetankeren «Stena Impero», som ble ført til havn i Bandar Abbas i Iran søndag. Foto: Hasan Shirvani / Mizan / AP / NTB Scanpix
FARLIG: Et hurtiggående krigsfartøy fra Revolusjonsgarden i Iran ved den britisk-flaggede oljetankeren «Stena Impero», som ble ført til havn i Bandar Abbas i Iran søndag. Foto: Hasan Shirvani / Mizan / AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Spenningene i Persiabukta øker nå daglig, og faren for en full krig med helt uoversiktlige følger stiger tilsvarende. Både i USA og i Iran er det sterke krefter som søker å trappe opp striden. Europa, deriblant Norge, forsøker etter beste evne å roe ned partene og å for nesten enhver pris unngå en krig som lett kan utløses ved en misforståelse eller på grunn av et øyeblikks feilvurdering.

Europeiske land har svært dårlige erfaringer med å bli dratt inn i krig i Midtøsten av USA. Ikke minst britene vet mye om dette. Men denne gang har Storbritannia havnet i ei svært vanskelig knipe, fordi landet har tatt i arrest et iransk tankskip i Gibraltar som skulle levere olje til Syria, i strid med straffetiltakene som EU har innført mot landet.

Den britiske utenriksministeren, Jeremy Hunt, gjorde et diplomatisk forsøk på å dempe striden i samtaler med sin iranske motpart, Javad Zarif, og han trodde han hadde lykkes helt til Revolusjonsgarden stanset det svensk-eide, men London-registrerte, «Stena Impero» i Hormuzstredet fredag og førte det til havn i Bandar Abbas i Iran. Vokterrådet i Iran kalte dette for en «gjensidig handling», altså hevn. Storbritannia oppfordret fredag britiske skip til å holde seg borte fra dette farvannet.

I helga har EU og flere av de store medlemslandene bedt Iran løslate skipet, men så lenge det ligger et iransk skip, med verdifull oljelast, i arrest i Gibraltar er det lite trolig at Iran vil gi etter.

Samtidig sitter 17 personer fengslet i Iran, dømt for spionasje for etterretningsorganisasjonen CIA i USA. Noen av dem er dømt til døden, andre til langvarige fengselsstraffer, opplyste det iranske etterretningsdepartementet i går, mandag.

Den krigsfaren vi nå opplever, er en følge av den ukloke avgjørelsen som president Donald Trump traff i fjor da han trakk USA ut av atom-avtalen med Iran og innførte straffetiltak mot landet. EU, inkludert Storbritannia, har gjort sitt ytterste for å redde avtalen.

USA har bedt andre land, også Norge, om å sende krigsskip til Persiabukta for å beskytte skipsfarten, men sliter med å få støtte. Som skipsfartsnasjon er fri ferdsel i internasjonalt farvann viktig for Norge. Men Norge må ikke bidra til å øke spenningene, og bør ikke sende krigsskip uten FN-mandat. Skulle det bryte ut en krig med Iran som Trump har lagt grunnlaget for, er det ikke Norges krig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media