Følg lesestafetten her

Svarstad Haugland leste fra «Sangen om den røde rubin».

(Dagbladet.no): Fra 16. til 25 september deltar kjente forfattere, politikere og andre samfunnsengasjerte personer i lesestafett for ytringsfrihet.

Følg Bokklubbens livesending av lesemaratonet her.

Maratonet startet med Marie Simonsen tidligere i dag. Hun ble fulgt opp med advokat Abid Q. Raja før Valgerd Svarstad Haugland tok over stafettpinnen med å lese fra Agnar Mykles «Sangen om den røde rubin.»

Markerer 50-årsdag

Den omstridte boka om Ask Burlefots reise gjennom nederlag og triumfer har provosert mange. Da den kom ut for 50 år siden i dag, ble den møtt med en strøm av fordømmelser.

Boka ble kalt pornografi, og både Gyldendal forlag og Mykle havnet i retten, tiltalt for å ha gitt ut utuktig litteratur. Mykle ble frifunnet, men boka ble inndratt. Først to år senere opphevet Høyesterett sensuren.

I dag vil Nobels Fredssenter i samarbeid med Bokklubben arrangere høytlesing av boka for å markere 50-årsdagen for rettssaken som endte med sensur. Arrangementet er en del av utstillingen «Ytringsfrihet – hvor går grensen».

I tillegg til Svarstad Haugland, skal en rekke kjente personer lese høyt fra boka. Blant dem er Abid Raja, Trude Marstein, Espen Haavardsholm og Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen.

HØYTLESNING: Valgerd Svarstad Haugland leste fra Agnar Mykles "Sangen om den røde rubin." under Bokklubbens lesestafett som startet i dag. FOTO: Erling Hægeland
HØYTLESNING: Valgerd Svarstad Haugland leste fra Agnar Mykles "Sangen om den røde rubin." under Bokklubbens lesestafett som startet i dag. FOTO: Erling Hægeland Vis mer


På barnerommet
Boka er mest kjent for sine heftige skildringer av seksualitet, men den regnes også som et av Mykles hovedverk.

– Jeg håper det ikke er for mange pinlige passasjer der jeg skal lese, sier Svarstad Haugland.

Men sannsynligvis er det nettopp heftig erotikk Valgerd ender opp med å lese. Marie Simonsen og Abid Q. Raja skal lese før henne, så hvilke sider hun ender opp med å lese avhenger av hvor raskt Simonsen og Raja leser. Hvis de leser mellom 15 og 20 sider hver, ender den tidligere KrF-lederen opp med å lese blant annet utdraget til høyre på siden.

Viktig bok

– Jeg har lest den før. Jeg ble nødt til det da jeg fant den på rommet til døtrene mine. Det er jo en viktig bok som jeg syntes jeg burde ha lest. Den er jo også ganske lettlest, sier Svarstad Haugland.

Men før Valgerd kommer til Vestbanen for å lese fra Mykles bok, har hun vært i Trefoldighetskirken og lest dagens tekst. Den er hentet fra Paulus’ brev til Galaterne og inneholder blant annet dette: «Det er klart hva som kommer fra vårt kjøtt og blod: hor, umoral, utskeielser, avgudsdyrkelse, trolldom, fiendskap, strid, sjalusi, sinne, selvhevdelse, stridigheter, splittelser, misunnelse, fyll, festing og mer av samme slag. Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: De som driver med slikt, skal ikke arve Guds rike.»

Vil ikke trekke grense

Da Valgerd i sommer ble spurt om hun kunne lese høyt på utstillingen, var det ikke klart hva hun skulle lese.

– Da jeg for et par dager siden fikk høre hva jeg skulle lese, måtte jeg bare le.

Utstillingen heter «Ytringsfrihet – hvor går grensen?», men det er et spørsmål den tidligere KrF-lederen ikke har noe svar på.

– Jeg tror ikke jeg klarer å beskrive den grensen. Det får andre gjøre. Vi har jo et lovverk og grensen går på krenkelse et sted. Sensur er veldig vanskelig. Det har med alder, setting og hvordan det blir servert. Men «Sangen om den røde rubin» hadde aldri blitt forbudt i dag, sier hun.