Debatt: Lakselus

Følg med i timen, Dagbladet

Dagbladet roper på et forbud mot en aktivitet som knapt nok finnes lenger.

LAKSELUS: Oppdrettsfisk kan få for mye lus og de kan bli syke, da må de behandles. Noen ganger vil badebehandling være den riktige behandlingen, skriver fiskeriministeren. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
LAKSELUS: Oppdrettsfisk kan få for mye lus og de kan bli syke, da må de behandles. Noen ganger vil badebehandling være den riktige behandlingen, skriver fiskeriministeren. Foto: Marit Hommedal / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Dagbladet viser i en lederartikkel den 13. august til en ny forskningsrapport som viser dødelighet av reker, gjennom fortynnede løsninger av badebehandlingsmidler brukt mot lakselus. På bakgrunn av dette roper Dagbladet på nye forbud. Jeg er ikke sikker på om Dagbladet har fulgt tilstrekkelig med i timen.

Med de nye reglene, fastsatt de to siste årene, har vi strammet betydelig inn på bruken av slike midler. Fra 2014 til 2018 har det vært en nedgang i antall badebehandlinger mot lakselus fra 2801 til 183, tilsvarende en reduksjon på 93 prosent. Dagbladet vil altså ha et forbud mot en aktivitet som knapt nok finner sted lenger.

Det er innført forbud mot tømming av lusebehandlingsvann fra brønnbåter i eller i nærheten av reke- og/eller gytefelt, og mot å behandle lakselus i oppdrettsanlegg som ligger i eller i nærheten av reke- og/eller gytefelt. Forbudene som er iverksatt, innebærer at det ikke lenger er lov å badebehandle mot lakselus i 430 av de om lag 1000 anleggene vi har langs kysten. Her må badebehandlingen foregå i brønnbåt og brønnbåten må gå vekk fra anlegget og reke- og gytefeltene for å slippe badebehandlingsvannet.

Det er heller ikke fritt fram å slippe badebehandlingsvann utenom områdene med reke- og/eller gytefelt. Regelverket pålegger oppdrettere å vise særlig aktsomhet for å unngå uakseptable effekter på miljøet i nærheten.

Jeg er glad for at det foregår et betydelig arbeid i flere forskningsinstitusjoner for å få mer kunnskap om miljøeffekten av lakselusmidler. Jeg er opptatt av å ha et kunnskapsbasert regelverk, og vil løpende vurdere å tilpasse regelverket til ny kunnskap. Det er likevel ikke aktuelt å innføre noe totalforbud mot bruk av lakselusmidler. Oppdrettsfisk kan få for mye lus og de kan bli syke, da må de behandles. Noen ganger vil badebehandling være den riktige behandlingen.

Kunnskap er også nødvendig for å uttale seg om saken.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.