NY DIREKTØR: Audun Eckhoff er Nasjonalmuseets nye direktør. Kunst-Norge har store forventninger til ham, ikke minst fordi han er den første norske direktøren på tre forsøk. Foto: JACQUES HVISTENDAHL.
NY DIREKTØR: Audun Eckhoff er Nasjonalmuseets nye direktør. Kunst-Norge har store forventninger til ham, ikke minst fordi han er den første norske direktøren på tre forsøk. Foto: JACQUES HVISTENDAHL.Vis mer

- Følger Unni Askeland med interesse

Nasjonalmuseets nye direktør svarte leserne.

(Dagbladet.no): Mandag ble Audun Eckhoff ansatt som ny direktør ved Nasjonalmuseet - en institusjon som har vært preget av mye uro og mange interne konflikter de siste årene.

I dag klokka 10.00 svarer Eckhoff på spørsmål fra Dagbladet.nos lesere. Still spørsmål nederst i artikkelen.

Viktig å være norsk?
Norsk kunstmiljø har hovedsakelig vært svært positive til ansettelsen. Spesielt fordi Eckhoff - i motsetning til forgjengerne Sune Nordgren og Allis Helleland - er norsk.

- Jeg tror at på dette tidspunktet er det helt avgjørende. Ikke minst i forhold til byggeprosessen han skal inn i. Han må ha kunnskap om Oslo som hovedstad også, sa rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo, Cecilie Broch Knudsen, til Dagbladet.no.

- Det er flott at vi endelig har fått en norsk direktør som leder for landets største kulturinstitusjon, sa Gunnar B. Kvaran, direktør ved Astrup Fearnley, til Aftenposten.

Men svenske Sune Nordgren, som sluttet som direktør i 2006, mener det er tull at det skal ha noen betydning.

- Selvfølgelig kan det ikke være viktig at Nasjonalmuseets direktør er norsk. Å være nordmann har i denne sammenheng ingen kvalifikasjon i seg. Heldigvis har Audun Eckhoff andre kvaliteter, sier Nordgren til Dagbladet.no, og ønsker ham lykke til.

- Er det viktig at du er norsk, Eckhoff?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg ville kanskje ikke si det slik, men det er en fordel å ha kjennskap til norsk kulturliv og museene det er snakk om. Da kan man også lettere identifisere utfordringene, og også alt det positive vi skal bruke til å legge grunnlag for et vellykket museum, sier han.

- Tror det skal gå bra
Eckhoff går inn i sin nye jobb med både entusiasme og respekt. Han vet at han har mange tunge og utfordrende oppgaver foran seg.

- På kort sikt blir det viktigste å få administrasjonen til å fungere godt. På lang sikt blir det å styrke utstillingsprogrammet, og dernest er det byggeprosjektet på Vestbanen, sier han.

- Det har vært mye uro ved museet i det siste, og begge de forrige direktørene sluttet lenge før tiden på grunn av interne konflikter. Er det skummelt å gå i gang med en slik jobb?

- Både ja og nei. Jeg legger vekt på at jeg har gjort min egen selvstendige vurdering av dette, og tror det skal gå bra, sier han.

Eckhoff har også søkt på direktørstillingen én gang tidligere, etter at Sune Nordgren sluttet i 2006. Da måtte han se seg slått av danske Allis Helleland.

- Hva var det som fristet mest med jobben?

- Det er vel kanskje det å få innflytelse over et nytt, stort museumsbygg på Vestbanen. Det er en historisk nyhet at den norske stat er villig til bruke så mye penger på et kunstmuseumsbygg. Det har aldri skjedd tidligere, sier han.

 

IKKE VIKTIG: Sune Nordgren, svenske og tidligere direktør ved Nasjonalmuseet, ser ikke noen grunn til at det skal være bedre å være norsk. Foto: LARS EIVIND BONES
IKKE VIKTIG: Sune Nordgren, svenske og tidligere direktør ved Nasjonalmuseet, ser ikke noen grunn til at det skal være bedre å være norsk. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer