Folk & Røvere lurer bransjen

Folk & Røveres store hit «Utadæsjælåpplevelse» hadde ingen fagfolk tro på. Nå gir de fingeren til bransjen.

Bli med å stem på Årets låt Låta som frontes av Ivar Chr. «Ravi» Johansen, er blant de fem nominerte til Spellemann-kategorien «Årets låt». Bandet er også nominert i videoklassen.

Dårlig mottakelse

- «Utadæsjælåpplevelse» fikk dårlig mottakelse og ble nektet spilt på NRK-Petre, men folk ville ha den.

- Det sier en del om platebransjen, radiokanaler og aviskritikere, sier sjefen i Folk & Røvere, Ulf «Ulph» Nygaard.

Heller ikke plateselskapet var oppmerksom på hitpotensialet, og fant ut at lageret var tomt da gutta spurte om hvordan cd-salget gikk.

Gir finger'n

Dermed lurte Folk & Røvere alle såkalte forståsegpåere. Dagbladets kritiker Sven Ove Bakke levnet heller ikke låta stor ære da han anmeldte albumet «Bagateller» i fjor, og skrev:

«Ravi» er morsom i cirka sju sekunder på «Utadæsjælåpplevelse», men deretter er den stotrende rappingen hans like enerverende som Banana Airlines' beslektede innvandrerdiksjon var tidlig på 80-tallet.

- Vi gir fingeren til hele bransjen, som ikke klarer å se noe nytt.

- Norske plateselskaper er ikke i stand til å utvikle nye, friske og brede talenter. Det er det opp til mindre og uavhengige selskaper å gjøre, sier Ulph, som ser på «Utadæsjælåpplevelse» som en villblomst som bransjen ville ha luket bort, men som overlevde og sprengte seg fram.

Klipp og lim

- Håkon Moslet i Petre mente også at låta var for dårlig, men etter at det ble en hit, har kanalen måtte spille den. En seier. Alle tok feil, det er en hit, slår «Ravi» fast.

«Utadæsjælåpplevelse» er den første teksten Ravi skrev. Han satt ei natt med diktafonen koblet opp på pc-en og spilte av meldinger. Så klippet og limte han ord og setninger sammen sammen, dermed var teksten ferdig.

- Jeg samler på setninger og assosiasjoner som beskriver tilstander og følelser, sier Ravi.

Ulf mener ikke at teksten er en samling tøvete ord, men intelligente observasjoner om det å gå ut i helgene.

Ravi, som tidligere i år utfordret Kurt Nilsen og hevdet at det er han som er hobbiten.

- Han kan være hobbiten i utlandet, men her hjemme er det jeg som er den utypiske stjernen. Jeg er mindre enn Kurt, dessuten jobber jeg med å få hår på beina, sier Ravi og ler.

Hvor er Ephemera?

Ravi og Folk & Røvere har avsluttet samarbeidet, som resulterte i tre låter. Ravi har nå spilt albumet «Ravi og dj Løv lekr butik», som kommer neste måned. Ulph og hans faste samarbeidspartner Jo Bakke jobber parallelt med både Folk & Røvere og bandet Flunk, som ifølge Dagbladets anmelder spiller en slags semiakustisk triphopsk chillout-dub som høres ut som Morcheeba på tung sovemedisin .

- Utrolig flott å bli nominert. Vi er liksom outsideren. Men ingen av oss tror på en Spellemannpris, selv om man aldri kan være sikker. Det blir nok Idol-Kurt. Vi har vel større sjanse i videoklassen, sier Ulph.

Ravi stusser litt over nominasjonene i klassen «Årets låt».

- Det er merkelig at juryen ikke har nominert Ephemera med «Girls Keep Secrets In the Strangest Ways», sier han.

OUTSIDERNE: «Utadæsjælåpplevelse» ble ingen hit før videoen ble vist på tv. - Publikum elsket den, selv om ingen forståsegpåere liker den, sier fra v. Ulf «Ulph» Nygaard, Ivar Chr. «Ravi» Johansen og Jo Bakke, som trives med å være outsiderne i klassen «Årets låt».