FRANSKE FARGER: Uavhengighetsengelen i Mexico by lyses opp av fargene til det franske flagget. Foto: Yuri Cortez / AFP
FRANSKE FARGER: Uavhengighetsengelen i Mexico by lyses opp av fargene til det franske flagget. Foto: Yuri Cortez / AFPVis mer

Folk åpner hjemmene sine, og viser sympati og tårer på sosiale medier

Ekspert: - Derfor bruker vi disse symbolene.

(Dagbladet): Torsdag kveld kjørte en mann en stor lastebil med eksplosiver under feiringen av Frankrikes nasjonaldag i Nice. 84 er bekreftet døde og 18 er alvorlig skadet som følge av eksplosjonen. Blant dem skal titalls barn skal være drept.

Aktiviteten på sosiale medier er stor og flere viser støtte til ofrene og forbyr forferdelige angrepet.

Av politiske profiler som nå viser sin støtte til ofrene og deres pårørende, finner vi blant andre Børge Brende, Jens Stoltenberg og Donald Trump.

Kulturpersonligheter som Justin Timberlake, Kris Jenner og Lily Allen har også vist sin avsky mot angrepene i sosiale medier.

På Twitter er det flere innbyggere i Nice som tilbyr folk som er rammet av terrorangrepet ly. De bruker hashtagen #PortesOuvertesNice som betyr «åpne dører Nice», melder NTB.

Videre skriver hun i Facebook-posten, som er delt av nesten 22 tusen personer, at folk må stoppe med å sende meldinger siden hun ikke får svart alle.

Banner skal ha vært sammen flere familiemedlemmer, for videre skriver hun at medlemmer av familien er langt inn på sykehuset.

«Jeg er i bønn for famlien min og andre familier som har ofre».

#PrayForNice

Hvem som er gjerningsmannen er ennå uvisst, men det er bekreftet av fransk politi at det er en 31 år gammel frank-tunisier som er bosatt i Nice.

Flere tegninger og bilder av Nice ligger på Twitter for å vise sin støtte for hva som har skjedd.

#PrayForNice, #PrayForFrance og #PrayForTheWorld er blant de mest brukte emneknaggene på Twitter.

Det er ikke bare emneknaggen folk nå bruker for å vise solidaritet. Flere endrer profilbildet sitt tilbake til det med det franske flagget som filter over, som ble mye brukt etter angrepene i november.

Ordene «Liberté, Egalité, Fraternité» blir også brukt av flere. Frihet, likhet og brorskap betyr de.

Flere kunstnere legger ut bilder av hjerter i det franske flaggets farger og andre kunstverk, for å symbolisere at de holder med Nice.

Også Facebook laget en «jeg-er-trygg-i-Nice-knapp» da angrepet startet i 22.30-tiden i går kveld.

Flere tusen har også tatt i bruk emneknaggen #RechercheNice, altså søk Nice, for å finne savnede, skriver BBC.

Noen har også satt opp en Twitterkonto hvor det fortløpende legges ut navn på mennesker som er meldt savnet.

Derfor brukes symboler

Det florerer av symboler på sosiale medier etter angrepet. Det har ikke dukket opp noe «offisielt symbol» enda, men folk deler hjerter, tegninger og kjærlighetserklæringer på andre måter.

Kunstekspert Gunnar Krogh-Hansen ved Oslo Kunsthandel forteller til Dagbladet at disse symbolene ofte gjør det enklere å kommunisere hva man mener.

- De viser til en følelse som alle kan kjenne seg i igjen i, uavhengig av landegrenser. Kunsten er et universalt språk, forteller han.

Når det kommer til akkurat dette angrepet, mener han at symbolikken blir brukt for å framheve sympati med ofrene og Frankrike som nasjon. Krogh-Hansen mener at sosiale medier er et ypperlig sted å vise standpunktene sine på.

- Man får vist det fram umiddelbart, og andre hiver seg på. Det er klart at det blir utvannet etterhvert, men det fungerer godt med en gang, påpeker han.

Mistet babyen sin

Flere historier strømmer på i ulike nettjenester, blant annet foreldrene Tiava Banner og Rin Ji var i Nice sine gater for å feire Nasjonaldagen da angrepet skjedde.

Da det smalt mistet foreldrene sin 8 måneder gammel baby. Da satte de igang en leteaksjon på Facebook.

I innlegget skriver de: «Etterlysning!!!!!! Vi har mistet vår 8 måneder gammel baby. Hjelp oss å finne henne».

Deretter la de ved kontaktinformasjon. Facebook-innlegget ble tilsammen delt flere hundre ganger. Videre skriver hun i Facebook-posten, som er delt av nesten 22 tusen personer, at folk må stoppe med å sende meldinger siden hun ikke får svart alle.

Banner skal ha vært sammen flere familiemedlemmer, for videre skriver hun at medlemmer av familien er langt inn på sykehuset.

«Jeg er i bønn for famlien min og andre familier som har ofre».

Men midt oppi det tragiske finnes det også noen gode nyheter.

Ikke lenge etter etterlysningen på Facebook fant de henne ved hjelp av gode letere.

«Vi fant!!!! Tusen takk for hjelpen!! Takk til alle på Facebook som har hjulpet oss og sendt støttemeldinger (jeg vil ikke svare alle, er veldig lei for det)».

- Preges

Ekspert på kommunikasjon og sosiale medier, Hans-Petter Nygård Hansen, har lagt merke til reaksjonene i sosiale medier.

- I natt oppdaget jeg en notification på Facebook som fortalte meg at fem av mine venner hadde markert seg som trygge i Nice. I dag tidlig hadde ni av dem bekreftet at de var trygge, skriver han i en sms til Dagbladet og fortsetter:

- Facebook- og Instagram-profiler preges av «Je suis Nice» og #PrayForNice, forteller han.

Han er for tida på ferie på Mallorca med barna sine. Han forventer at barna skal spørre om hva reaksjonene betyr.

- Vi kommer nok til å snakke litt om det. Det er tragisk, trist, grusomt og forferdelig, men dessverre en del av en ny hverdag. I går var det «Pokemon Go» feber. I dag og i løpet av de neste dagene blir det Nice (...). Jeg er glad for at Facebook fortalte meg at jeg ikke har mistet noen av mine venner etter terrorangrepet i Nice. Samtidig går mine tanker til alle de som ikke var like heldig, forteller han.

Bygninger verden over lyses også opp i fargene til det franske flagget. Bilder deles både fra Canada, Saudi Arabia, New York, Dallas, Australia og Mexico.