Folk blåser i anmelderne

Ny undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Folk følger i liten grad råd fra avisenes anmeldere.

I en undersøkelse gjort for Nordiske Mediedager i Bergen (11.- 13. mai) har Norsk Respons spurt publikum i hvilken grad de følger rådene i avisenes anmeldelser av vin, nye bilmodeller, bøker, film, plater samt teater og konserter.

Samtidig er et utvalg journalister blitt spurt om i hvilken grad de tror at leserne følger rådene. Resultatene tyder på at journalistene overvurderer avisenes rolle.

Egen smak

Når det gjelder vin, tror 90 prosent av journalistene at folk i «stor» (47 prosent) eller «noen» (43 prosent) grad følger avisenes råd. Men bare fem prosent av publikum svarer at det gjør de «i stor grad». 28 prosent medgir «i noen grad», mens 36 prosent svarer «følger ikke rådene i det hele tatt».

Bare to prosent av journalistene ventet seg at leserne skulle være så lite påvirkelige. Samme tendens går mer eller mindre igjen også for de andre anmeldelsesområdene.

Null prosent

42 prosent av publikum svarer at de overhodet ikke følger bilskribentenes råd, noe bare to prosent av journalistene kunne få seg til å tro. Null prosent av journalistene trodde at bokanmeldelser er uten betydning for folks valg av bøker, men hele 29 prosent av publikum sier at sånn er det faktisk. Og bare 14 prosent av publikum sier at bokanmeldernes råd er av stor betydning for dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer