Til å være så frastøtende som de er, liker tilsynelatende folk zombier ganske godt. Spesielt i dataspill, skal vi tro antallet zombiespill som er gitt ut gjennom årenes løp.
«Dead Rising», «Left 4 Dead», «Resident Evil», «Plants vs. Zombies», «Red Dead Redemption»-utvidelsen «Undead Nightmare» og ikke minst i den omfattende zombiemodusen i denne ukas storutgivelse «Call of Duty: Black Ops» er alle sentrerte rundt vandøde på evig jakt etter menneskekjøtt og -hjerner.
Hvorfor er det slik? Designansvarlig for nettopp «Call of Duty: Black Ops», David Vonderhaar, har et relativt ærlig svar:
- Zombier er perfekte ingredienser i dataspill. Du får drepe svært mange av dem om gangen, og ingen tar seg spesielt nær av det - de er jo allerede døde. Så enkelt er det, sa Vonderhaar til Dagbladet da vi møtte ham i forrige uke.
Spillerne kan altså boltre seg i kreative måter å drepe vandøde på, og det fullstendig uten å få dårlig samvittighet.
Nettopp derfor fungerer zombier også bra i de mange skrekk- og splatterfilmene basert på fenomenet. Her gjør det ikke noe for historieframdriften at zombier stort sett bare kan ha replikker som «gaaah»; enten slaktingen skjer med et humoristisk eller fryktinngytende tilsnitt, er det blod og gørr som er de drivende faktorene.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger