Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Folk er redde for at det blir flere feil på lufta

Ansatte frykter for NRKs kvalitet.

KUTTPROSESS: Leder i NRKs Journalistlag, Richard Aune, sier at kuttene må skje på en måte som ikke forringer kvaliteten. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
KUTTPROSESS: Leder i NRKs Journalistlag, Richard Aune, sier at kuttene må skje på en måte som ikke forringer kvaliteten. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

(Dagbladet): NRK er for tiden inne i en omfattende kuttprosess. I desember ble det klart at nyhetsdivisjonen skal fjerne opptil 22 stillinger som følge av reduksjonen i neste års budsjett. I tillegg skal det kuttes stort ved distriktskontorene.

Frykter etiske overtramp Leder i NRKs Journalistlag, Richard Aune, sier til Dagbladet at han er bekymret for at kvaliteten på produktene NRK leverer nå må lide.

- Vi er kommet dit at vi merker det på kvaliteten på produktet vårt. Folk er redde for at det blir flere feil på lufta, både tekniske og journalistiske, som i ytterste konsekvens kan være etiske overtramp. Det er så mange som går fra jobb med en følelse av å ikke ha levert et godt nok produkt. Vi ønsker å varsle om dette før lytterne og seerne våre merker det, for da er det for sent, sier han.

Aune mener at skal man kutte i antall ansatte, må også arbeidsoppgavene reduseres. Han påpeker at tidligere kutt stort sett har blitt løst ved hjelp av effektivitetskrav og «ostehøvelbaserte» løsninger.

- Vi hadde årsmøtet vårt i november med delegater fra alle våre 34 redaksjonsklubber, fra barne-tv til «Brennpunkt». Der var det et unisont krav og en forventning om at når NRK skal kutte, må det skje på en måte som ikke forringer kvaliteten og NRKs gode navn og rykte. Vi er lei av ostehøvelen! Ledelsen har begynt å kalle det hverdagseffektivisering. Er det å bruke blyanten lenger før vi kaster den?

- Bedre med færre enn dårligere programmer Klubblederen mener at toppledergruppen dytter ansvaret nedover. 

- Vi ønsker at dersom de kutter i redaksjonell bemanning, slik de har sagt, må de også kutte programforpliktelsene. Vi skjønner at det kan bety at noen programmer må legges ned, noe som er vondt og vanskelig, men vi mener det er bedre med færre enn dårligere programmer, sier han til Dagbladet.

- Tror du at dette vil tas til etterretning av ledelsen?

- Det er ingenting som tyder på at de kommer til å gjøre noe med det første. De har fått massive tilbakemeldinger og jeg har inntrykk av at de er i ferd med å skjønne det. Det er noen enkeltprogrammer som er lagt ned, men i sum er vi ikke der.

Forsøker å ikke ramme journalistikken NRKs nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord skriver i en mail til Dagbladet at hun skjønner at ansatte opplever kuttprosessen som utfordrende.

- Omstilling er vanskelig, og jeg har stor forståelse for at medarbeidere synes dette er krevende. Slike kutt vil merkes i hele organisasjonen. Vi jobber for å kutte på en måte som i minst mulig grad rammer journalistikken og innholdet ut til publikum, skriver hun.

Aune sier han har forståelse for at det er et vanskelig valg for ledelsen, spesielt i en tid der statskanalen må forholde seg til stadig flere publiseringsplattformer.

- NRKs utfordring er at samtidig som sosiale medier og øvrige digitale plattformer krever stadig mer ressurser, opplever vi verken leser-, seer- eller lytterflukt fra de andre produktene våre. Jeg sier ikke at vi skal la være å satse på de nye mediene, men poenget vårt er at totaliteten i arbeidsoppgavene må ned nå som vi får færre folk, sier han.

Dårlig nattesøvn Aune sier at de tillitsvalgte har fått tilbakemeldinger om at arbeidspresset er for høyt.

VIL OPPRETTHOLDE TILBUDET TIL PUBLIKUM: NRKs nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
VIL OPPRETTHOLDE TILBUDET TIL PUBLIKUM: NRKs nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Vis mer

- Vi er bekymret for egne medlemmer, men vi er enda mer bekymret for seerne våre. Det er det som får våre medlemmer til å sove dårlig om natten, at de føler at de gjør en dårlig jobb. Det som sliter ut folk er at vi ikke har rammevilkår til å levere et godt nok produkt.

- Har du tro på at kursen vil bli endret?

- Vi skal gjøre vårt ytterste for å gi ledelsen et så godt beslutningsgrunnlag som mulig. Det jobbes det systematisk med, og vi har stort sett et godt samarbeid med ledelsen.

Vil opprettholde tilbudet Nyhetsredaktør Beverfjord påpeker at NRK har en sterk posisjon.

- I 2015 økte Dagsrevyen antall seere og markedsandelen, og NRK Nyheter har en solid posisjon på radio og vi har hatt stor vekst på nett og mobil. Det er vi godt fornøyd med, og vi skal gjøre det vi kan for å opprettholde dette tilbudet til publikum, skriver hun.

FRYKTER DÅRLIGERE JOURNALISTIKK:  Leder i NRKs Journalistlag, Richard Aune. Foto: NTB Scanpix
FRYKTER DÅRLIGERE JOURNALISTIKK: Leder i NRKs Journalistlag, Richard Aune. Foto: NTB Scanpix Vis mer