POKEMONJAKT PÅ GRAVEN: Jens Næsland fra Danmark reagerer sterkt på at folk spiller mobilspillet Pokemon Go ved graven til hans datter Kristiane, som døde for tre år siden. FOTO: Privat. 
POKEMONJAKT PÅ GRAVEN: Jens Næsland fra Danmark reagerer sterkt på at folk spiller mobilspillet Pokemon Go ved graven til hans datter Kristiane, som døde for tre år siden. FOTO: Privat. Vis mer

Folk fanger Pokémon-figurer ved graven til Jens' datter

- Plutselig er det to personer som står der og har det gøy.

(Dagbladet): Mobilspillet Pokemon Go har tatt verden med storm, kun få dager etter lanseringen 6. juli. Men spillet, som lar deg fange pokémonfigurer i dine egne hjemtrakter via GPS, har også ført spillere inn på områder som skaper sterke reaksjoner.

Danske Jens Næsland fra København oppdaget nylig at folk fanget pokemonfigurer inne på kirkegården, rett ved hans datters grav.

- Jeg synes det er smakløst. Plutselig er det to personer som står der og har det gøy, og skal fange pokemon, forteller han til Dagbladet.

Næsland mistet den ene datteren sin for tre år siden. Assistens kirkegård i København består både av en kirkegård og et parkområde, og Næsland sier han forstår at ikke alle er oppmerksomme på dette.

- Derfor skal man heller ikke si at folk er ufølsomme. Men at de ikke har øyne for andre enn dem selv i denne situasjonen, er trist, sier han.

Det var danske Ekstrabladet som omtalte saken først.

PÅ MOBILEN: Slik ser gravplassen ut inne i spillet. Denne statuen, som er 10 meter fra Næslands datters grav, er et såkalt «Poke-stop». 
PÅ MOBILEN: Slik ser gravplassen ut inne i spillet. Denne statuen, som er 10 meter fra Næslands datters grav, er et såkalt «Poke-stop».  Vis mer

- Må kunne unngå enkelte områder


Næsland har selv lastet ned spillet, og forstår at folk synes det er morsomt. Men han mener det må være mulig for spillprodusentene å legge inn en sperre, slik at det er noen områder hvor man ikke kan spille.

- Jeg kommer fra min datters grav nå, og det er en statue ti meter fra min datters grav som er et punkt hvor spillere kan fange pokemonfigurer. Det kan ikke være vanskelig å definere at dette er et område hvor man ikke skal spille, sier han.


Spiller på Holocaust-museum


Spillet er blitt så populært at det allerede er lastet ned på over fem prosent av alle Android-telefoner i USA. Selv om det fortsatt ikke er offisielt lansert i Norden, har mange likevel funnet måter å laste spillet ned på, for å kunne fange pokemon også her.

Assistens kirkegård i København er heller ikke det eneste spillstedet som har vakt harme. Både Holocaust Memorial Museum i Washington i USA og Arlington National Cemetery har sett seg nødt til å be folk om å la være å spille Pokemon Go inne på deres områder, skriver BBC.

Næsland reagerer også sterkt på at offentlige og private steder nå kan bli steder som spillselskap kan tjene penger på.

- Det synes jeg er problematisk, at man kan bruke private områder på denne måten. De bryr seg ikke om hvorvidt de fanger pokemonfigurer i et fuglereservat eller på en kirkegård, sier han.

I USA har Pokémon GO fått stor suksess, kort tid etter utgivelsen av spillet. Hør hva folk - og politiet - mener om spillet. Video: NTB Scanpix / Reuters Vis mer