KOMMENTARER

Folk flest er ikke rasister

Men det virker som om partilederne tror det.

Folk flest er ikke rasister
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er på tide å ta debatten om debatten. Den polariserte debattformen på Facebook er i ferd med å krype inn over hele den offentlige samtalen. Nettdebatten gir et falsk bilde av virkeligheten, men har forandret den parlamentariske debatten og skremt vettet av ledelsen i de store partiene. Partiledere flest tror tilsynelatende at velgerne vil ha en strengest mulig politikk, selv om den gir inhumane utslag. Jeg tror ikke på det. Tallene tyder nemlig på at det er feil.

Fremskrittspartiet har langt på vei lyktes i å kapre velgere på å synliggjøre egen politikk ved å framstille alle andre ståsteder som en slags stående invitasjon til all verdens migranter. De andre partiene gjør alt de kan for å motbevise påstanden. Men ikke ved å påpeke det urimelige ved anklagen.

På Arbeiderpartiets landsmøte i vår hvisket liberale stemmer sin mening, mens de samtidig rødmende innrømmet at de trodde at en mer liberal linje i asylpolitikken var umulig og ville koste dem valget. De ville ikke ta til orde for noe som kunne oppfattes som en oppmykning, i frykt for å miste velgere til Frp. Arbeiderpartiet tapte som kjent likevel. Svært få av de tapte stemmene gikk til Frp. Seks ganger så mange gikk til SV. Det er altså større grunn til å anta at velgerne rømmer Ap i protest mot en streng asylpolitikk, enn det motsatte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.