DEBATT

Velferd:

Folk flest er mot profitt i velferden

Høyresiden og velferdsprofitørene har opinionen mot seg når de forsvarer kommersielle eieres rett til å hente ut profitt fra våre fellesfinansierte velferdstjenester.

OMSORGSARBEIDER: - Når ledelsen er mest opptatt av kortsiktig profitt, kan det føre til at de ansatte ikke alltid får muligheten til å gjøre en så god jobb som de gjerne skulle gjort, skriver artikkelforfatteren.
OMSORGSARBEIDER: - Når ledelsen er mest opptatt av kortsiktig profitt, kan det føre til at de ansatte ikke alltid får muligheten til å gjøre en så god jobb som de gjerne skulle gjort, skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Velferdstjenestene skal stå klare til å hjelpe oss om vi blir skadet, om vi har barn som trenger barnehage, om et barn trenger hjelp fra barnevernet, om en eldre person trenger stell, tilsyn og pleie. Vi betaler vår skatt, og til gjengjeld skal vi i sårbare situasjoner eller livsfaser være trygge på at vi får vår rettighetsfestede hjelp. Dette har vi organisert gjennom fellesfinansierte velferdstjenester.

Her til lands er ikke disse tjenestene organisert etter markedsøkonomiske prinsipper. Det er noen fundamentale grunner til at dette ikke bør være organisert som et vanlig marked. Jeg som bruker betaler ikke direkte for tjenesten jeg får, det gjøres på mine vegne gjennom skatt. Jeg betaler skatt etter evne, og får velferdstjenester etter behov.

Ideen om at skattepengene vi bruker på barnehager, barnevern og sykehjem skal gå til felles velferd og ikke privat profitt, er solid forankret i befolkningen. Ideen om at kommersielle aktører skal kunne høste profitt fra fellesskapets velferdsbudsjetter, har fotfeste først og fremst i et smalt sjikt, bestående av velferdsprofitørene selv, lobbyistene de engasjerer for sin sak og det tynne sjiktet av toppolitikere som lobbyistene har møter med.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.