DEBATT

Folk flest synes ikke det er greit

Private velferdsaktører har de siste årene tatt ut store summer i ekstraordinær høy fortjeneste.

SUNT ARBEIDSMARKED: Å sikre en god offentlig sektor bidrar også til et sunt arbeidsmarked. Fagforbundets helsefagarbeidere vil ofte tape 60 000-100 000 kroner hvert år i redusert lønn og tjenestepensjon ved overgang fra kommunal til privat arbeidsgiver, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Scanpix
SUNT ARBEIDSMARKED: Å sikre en god offentlig sektor bidrar også til et sunt arbeidsmarked. Fagforbundets helsefagarbeidere vil ofte tape 60 000-100 000 kroner hvert år i redusert lønn og tjenestepensjon ved overgang fra kommunal til privat arbeidsgiver, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Ketil Solvik-Olsen og Roy Steffensen sier «Ja til bedre velferd» i en kronikk i Dagbladet 9. april. De to Frp-politikerne har ett enkelt poeng: Private, kommersielle aktører kan levere velferdstjenester billigere og til minst like god kvalitet som offentlige aktører. Fagforbundet mener de tar feil.

Velferdstjenester kan ikke sammenliknes med andre tjenester.

Et første spørsmål til Olsen og Steffensen: Hva er årsaken til at vi i Norge har valgt å ha en sterk offentlig sektor, som leverer et mangfold av velferdstjenester? Og har dette vært en ulempe for samfunnet vårt?

Et sitat fra Sveriges tidligere statsminister, Olof Palme, kan hjelpe dem å finne svarene: «Den enkle og grunnleggende årsaken til at arbeiderbevegelsen har bygd opp en sterk offentlig sektor, er at det finnes behov som er så viktige at de ikke kan overlates markedskreftene».

Fagforbundet mener at velferdstjenester ikke kan sammenliknes med andre tjenester, slik Frp og regjeringen mener. Velferdstjenester gis ofte til barn, eldre og sårbare brukere, men de fungerer også som et sikkerhetsnett for alle innbyggere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer