Folk flest vet best

KULTURPOLITIKK: I Dagbladet tirsdag 4. August går Tonje Gjevjon til angrep på Frp’s kulturpolitikk og på meg. Hun tillegger oss meninger vi ikke har og kommer med sterke karakteristikker som det ikke er grunnlag for. Jeg kunne ønske seriøse kunstnere også kunne være seriøse debattanter. Gjevjons hovedpoeng synes å være at FrP og jeg skal ha forakt for fagkompetanse. Det er fullstendig grunnløst. Vi har stor respekt for fagkompetanse, samtidig som vi mener at folk må få gjøre egne valg.

Når du skal oppleve noe i din fritid, vet du bedre enn fagfolk hva som er best for deg. Når du skal lese en bok, vet du bedre enn innkjøpskomiteer hva som er god lesing for deg. Når du har sett en film, vet du bedre enn kritikeren om du likte den. Det er du selv som må få velge hvilke fagfolk du vil lytte til. Det er du selv som velger hvilke fagfolk som skal produsere den kulturen du ønsker, og hvilke fagfolk du vil høre på når du gjør dine valg. Fagkompetanse er bra, men det er ingen grunn til at folk ikke skal få ta egne valg. Det er viktig å huske på at kulturen er til for folk, det er ikke slik at publikum er til for kulturarbeiderne.

Til slutt trekker Gjevjon sammenligningen med offentlig finansiering av politiske partier og politikere. Det er en god sammenligning. Den viser at politikere, i motsetning til kunstnere, gjør oss fortjent til den oppslutning vi får. Vi må faktisk ha velgere for å bli finansiert. I motsetning til mange offentlig støttede såkalte kunstnere, som får offentlige penger tildelt av komiteer der deres venner og kolleger sitter. Hvis kunstnere ønsker å uttrykke seg fritt, slik Gjevjon ønsker, får de enten finne noen som er interessert i å se og høre på, eller gjøre det for egen regning.