Bør følge folkeviljen: Kongefamilien, her ved Prins Sverre Magnus (t.v.), kronprinsesse Mette-Marit, Marius Borg Høiby, kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, dronning Sonja, kong Harald, Leah Isadora Behn, prinsesse Märtha Louise, Emma Tallulah Behn og Maud Angelica Behn.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Bør følge folkeviljen: Kongefamilien, her ved Prins Sverre Magnus (t.v.), kronprinsesse Mette-Marit, Marius Borg Høiby, kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, dronning Sonja, kong Harald, Leah Isadora Behn, prinsesse Märtha Louise, Emma Tallulah Behn og Maud Angelica Behn. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Folk flest vil ha åpent slott

Men selv om kongehuset sier de er opptatt av åpenhet, er det lite som tyder på at de prøver særlig hardt for å få det til.

Meninger

Det norske kongehuset nyter en raushet folk flest i Norge vanligvis ikke vier nedarvet makt og privileger. Monarkiet har overveldende stor støtte i befolkningen, og kongefamilien er populær. Få, om ingen, andre kongehus i Europa oppleves som en del av folket i like stor grad som vårt.

Mye av det inntrykket baserer seg på kongefamiliens uttalte støtte til helt ukontroversielle, og nærmest selvfølgelige, holdninger og verdier for tenkende mennesker i det tjueførste århundre: Demokrati, mangfold, nestekjærlighet og støtte til homofilt ekteskap. Fra tronen liker Harald Rex hver krik og krok av landet, og folket han regjerer skal være frie til å leve sine liv som de ønsker.

For vanlige folk er det en forutsetning at du har et noenlunde anstendig menneskesyn for å bli akseptert i samfunnet. Kongefamilien blir elsket for det. Med disse få og overordna unntakene, er det lite med det norske kongehuset som er folkelig.

Vi mener selvfølgelig ikke at det er noe galt med at regenter fremmer gode verdier, selv om de er utbredt. Men det er en beskjeden avkastning på de årlige bevilgningene på 460 millioner kroner vi gir dem, som skattepengene våre finansierer.

Men selv om kongefamilien har truffet planken på kjærlighet- og mangfold-strategien, er diskrepansen påfallende stor når det gjelder åpenhet rundt det blå blodets finanser. I Dagbladet i går kunne du lese at «folk flest fra Lindesnes til Nordkapp vil ha et åpnere kongehus». Sju av ti sier i en undersøkelse utført på oppdrag for denne avisa, at Slottet bør følge Stortingets sterke oppfordring om å praktisere åpenhet i tråd med offentlighetsloven.

Til å være en institusjon som lever på nåde av å ha et godt omdømme, er det overraskende at de kongelige ikke tar signalene de får. Tallene Dagbladet presenterer er ifølge statsviter Johannes Bergh (Institutt for samfunnsvitenskap (ISF), «overveldende i retning av at kongehuset bør følge opp». Kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, nektet i går å svare på om de vil følge offentlighetsloven. «Vi kommenterer ikke meningsmålinger, men vi er opptatt av å vise åpenhet», sa hun.

Men selv om de vil, er det ikke vanskelig å se at de overhodet ikke får det til. Hemmelighold og skjult pengebruk går på tvers av folkeviljen, og Slottet viser få tegn til bedring. Vi gir dem makt og posisjon. Det minste de kan gi tilbake er åpenhet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.