DEBATT

Velferd og valgfrihet:

Folk flest vil ha valgfrihet

At folk selv kan bestemme hvilken barnehage de vil sende barna sine i, hvor de skal få helsehjelp, eller at bestemor kan velge hvilket sykehjem hun vil bo på, er utelukkende positivt.

FORNØYD: Vår erfaring, etter mange år med samspill mellom offentlige og private barnehager, er stor tilfredshet blant foreldre, skriver Vetle Wang Solheim. Foto: Shutterstock
FORNØYD: Vår erfaring, etter mange år med samspill mellom offentlige og private barnehager, er stor tilfredshet blant foreldre, skriver Vetle Wang Solheim. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Ingrid Wergeland fra Manifest skriver i Dagbladet 09.07 at nordmenn er mot profitt i velferden. Uten private ildsjeler ville for eksempel ikke full barnehagedekning vært mulig.

Poenget med å gi private aktører og innovatører innpass i velferdssektoren er at vi som skal benytte oss av velferdsgodene skal få et best mulig tilbud. For oss er det viktigere at folk slipper å stå i kø for velferdstilbudene og kan ha valgfrihet uavhengig av økonomi, enn at de som løser de må være drevet av det offentlige.

Det betyr at Ola og Kari nordmann kan bruke den barnehagen som passer best for sine barn, uten at de må betale noe mer enn i en offentlig barnehage. De private får tilskudd basert på snittet av tilskuddet til de offentlige barnehagene, så når de private går med overskudd er det mulig fordi de klarer å drive mer effektivt enn det offentlige.

Likevel ser man behov for å gjøre endringer når overskuddet i barnehagekjeder blir veldig store, derfor varsler regjeringen nå nye regler tilpasset dagens struktur i barnehagetilbudet. Forskjellen mellom Wergeland og meg er at jeg ønsker en balansert tilnærming for å opprettholde et grunnleggende viktig velferdstilbud, Wergeland vil gå til kamp imot det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.