Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Velferd og valgfrihet:

Folk flest vil ha valgfrihet

At folk selv kan bestemme hvilken barnehage de vil sende barna sine i, hvor de skal få helsehjelp, eller at bestemor kan velge hvilket sykehjem hun vil bo på, er utelukkende positivt.

FORNØYD: Vår erfaring, etter mange år med samspill mellom offentlige og private barnehager, er stor tilfredshet blant foreldre, skriver Vetle Wang Solheim. Foto: Shutterstock
FORNØYD: Vår erfaring, etter mange år med samspill mellom offentlige og private barnehager, er stor tilfredshet blant foreldre, skriver Vetle Wang Solheim. Foto: Shutterstock Vis mer
Meninger

Ingrid Wergeland fra Manifest skriver i Dagbladet 09.07 at nordmenn er mot profitt i velferden. Uten private ildsjeler ville for eksempel ikke full barnehagedekning vært mulig.

Poenget med å gi private aktører og innovatører innpass i velferdssektoren er at vi som skal benytte oss av velferdsgodene skal få et best mulig tilbud. For oss er det viktigere at folk slipper å stå i kø for velferdstilbudene og kan ha valgfrihet uavhengig av økonomi, enn at de som løser de må være drevet av det offentlige.

Det betyr at Ola og Kari nordmann kan bruke den barnehagen som passer best for sine barn, uten at de må betale noe mer enn i en offentlig barnehage. De private får tilskudd basert på snittet av tilskuddet til de offentlige barnehagene, så når de private går med overskudd er det mulig fordi de klarer å drive mer effektivt enn det offentlige.

Likevel ser man behov for å gjøre endringer når overskuddet i barnehagekjeder blir veldig store, derfor varsler regjeringen nå nye regler tilpasset dagens struktur i barnehagetilbudet. Forskjellen mellom Wergeland og meg er at jeg ønsker en balansert tilnærming for å opprettholde et grunnleggende viktig velferdstilbud, Wergeland vil gå til kamp imot det.

En myte som Wergeland gjengir med sin henvisning til Sverige, er at tilbudet hos de private er dårligere enn det offentlige. Vår erfaring, etter mange år med samspill mellom offentlige og private barnehager, er stor tilfredshet blant foreldre. Faktisk er folk flest mer fornøyd med tilbudet fra de private barnehagene enn de er med tilbudet til de kommunale, ifølge Utdanningsdirektoratet. I tillegg har private barnehager høyere pedagogtetthet og lavere sykefravær blant de ansatte. Et annet eksempel er hvordan private rusklinikker hjelper rusmisbrukere. Fritt behandlingsvalg gir rusmisbrukere valgfriheten til å benytte seg av private tilbud med ledige plasser.

Flertallet mener at velferdstjenestene blir best når offentlig og privat sektor lærer av hverandre, viser tall fra Utdanningsdirektoratet. For Høyre er det aller viktigste at du har gode tjenester, uansett hvor du befinner deg og uansett størrelse på lommebok. Derfor mener vi det offentlige skal fortsette å samarbeide med private, slik at tilbudet forblir tilgjengelig for alle.