Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Folk forstår ikke Altiboxen sin engang

Norsk film er blottet for makt.

URO I BRANSJEN: Asle Vatn i Produsentforeninga sier filmbransjen står alene mot sterke krefter.
 
Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
URO I BRANSJEN: Asle Vatn i Produsentforeninga sier filmbransjen står alene mot sterke krefter. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I Dagbladets liste over kultur-Norges mektigste aktører glimrer filmbransjen med sitt fravær. Verken regissører, skuespillere eller distributører ble funnet verdig en plass på lista.

Ingen av årets filmer har klart å sette agendaen i nyhetsbilde i tilstrekkelig vis, med unntak av Ulrik Imtiaz Rolfsens Brennpunkt-dokumentar, og bransjen samlet sett taper penger.

Vanvittig pengetap Inntektene på DVD-markedet har stupt fra 1,1 milliarder til 400 millioner på to år. Det får dramatiske følger for hele film-Norge.

- Folk kan nesten ikke begripe hva det inntektstapet betyr. Det er helt vanvittig, sier Asle Vatn, styreleder i Produsentforening.

- Vi har et stort problem, for streamning og ulovlig nedlasting er så enkelt og lett tilgjengelig. Vi kan ikke konkurrere mot gratis, det tror jeg alle forstår. Samtidig så har ikke folk peiling på hvordan de skal bruke Altibox'en sin, sier Vatn.

Han mener det kreves politisk vilje for å igjen få filmbransjen opp på maktstigen i Norge. Handling mot ulovlig nedlasting og skikkelige støtteordninger for norskbasert filmproduksjon trengs.

- Digitalisering er uungåelig. Men det vi står ovenfor er så sterke krefter at vi ikke kan stå alene mot dette.

Hva med Telenor-sjefen? Pengetap og nedlastingsproblemer til tross. Vatn mener filmbransjen i alle fall burde hatt én person på kulturmaktlista til Dagbladet. Men det er neppe den du tror.

- Jon Fredrik Baksaas burde vært på lista. Han har en enorm makt gjennom all infrastrukturen til Telenor. Han sitter med den største definisjonsmakta for film-Norge. I spillet om framtida til norsk film er han og Telenor veldig viktige.

2,5 - 3 millioner av alle nordmenn besøker kino hvert år. At vi ikke finner noen enkeltaktører i filmen på vår maktliste, illustrerer et problem ved bransjen, sier Vatn.

- Vi har en bransje som akkurat nå er uten de synlige enkeltpersonene. Dette er en vanskelig tid for filmen. Allikevel kunne dere fint hatt med noen rene filmfolk også, altså.

- Hvem da?

- Rønning og Sandberg som lager Marco Polo-serie for Netflix, en skikkelig storsatsing. Og Morten Tyldum, som har laget «The Imitation Game» med Benedict Cumberbatch. Dette er folk som egentlig er større utenfor Norge, sier Vatn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media