- Folk frykter for jobbene sine

De ansatte i Dagens Næringsliv ble i dag informert om konsekvensene av avisas økonomiske problemer.

DET KUTTES: Eierselskapet til Dagens Næringsliv, NHST, skal bli lønnsomt. Det får konsekvenser for ansatte i Morgenbladet og DN. Avbildet er DNs sjefredaktør Amund Djuve. Foto: NTB Scanpix
DET KUTTES: Eierselskapet til Dagens Næringsliv, NHST, skal bli lønnsomt. Det får konsekvenser for ansatte i Morgenbladet og DN. Avbildet er DNs sjefredaktør Amund Djuve. Foto: NTB ScanpixVis mer

Som Dagbladet omtalte onsdag har de ansatte i DN vært samlet for et allmøte med ledelsen i dag. Samlingen startet klokka 09 og den eneste beskjeden som ble gitt i forkant, var at temaet for samlingen var «økonomisk utvikling».

Noen timer seinere er det klart at det går mot en storstilt nedbemanning i Dagens Næringsliv. 30 millioner kroner skal spares inn og mesteparten tas ved hjelp av kutt i bemanningen.

Leder for avisas redaksjonsklubb, Ingrid Bjørklund, forteller Dagbladet at de torsdag fikk en oppdatering om DNs økonomiske status.

- Den er ikke så god som ventet. Ledelsen har derfor varslet kostnadskutt opp mot 30 millioner kroner, hvorav en betydelig del skal tas ved nedbemanning. Det er naturligvis en svært tung beskjed å få på enhver arbeidsplass, så stemningen er trykket. Folk frykter naturlig nok for jobbene sine.

Ønsker frivillighet

Ifølge Bjørklund står de ansatte også midt oppe i en stor omorganisering.

- Det gjør kuttene spesielt utfordrende. Journalistene i DN er glade i arbeidsplassen sin og utrolig stolte over det journalistiske produktet vi lager hver dag. Det er fortsatt mye som er uavklart, og klubbstyret vil i tiden fremover jobbe med å sette seg grundig inn i grunnlaget for kostnadskuttene og for å få en frivillig nedbemanningsprosess, sier hun.

Medier24 melder at så mye som 25 millioner kroner av totalsummen skal handle om personalutgifter. Det legges også en ny lederkabal i avisa med påfølgende omorganisering for de ansatte. Dagbladet har foreløpig ikke fått tak i sjefredaktør Amund Djuve.

Taper penger

Sist gang DN var gjennom en stor nedbemanning, var i 2016. Da ble det varslet om at 15 journaliststillinger skulle bort og at 45 millioner kroner skulle spares inn.

Siden 2013 har årsresultatet i DN falt fra 72 millioner til 31 millioner kroner.

NHST Media Group, som eier avisene Dagens Næringsliv og Morgenbladet, taper penger. Hovedsaklig på grunn av annonsemarkedet. Konsernet er nå inne i omfattende kuttrunder, noe som i tida framover altså rammer Morgenbladet og Dagens Næringsliv (DN) hardt.

I Morgenbladet er konsekvensene store. Det må kuttes åtte millioner kroner og sjefredaktør Anna B. Jenssen har fortalt Dagbladet at ansatte har fått tilbud om sluttpakke. Seks av åtte millioner kroner skal kuttes fra personalbudsjettet. Over 20 journalister i Morgenbladet har via avisas fagforeningsleder fortalt Medier24 at de ikke lenger har tillit til sjefredaktør Jenssen.

- Identifisert grep

I andre kvartalsrapport for 2019 sier konsernsjef i NHST Media Group, Hege Yli Melhus Ask, følgende om bemanningen i NHST-selskapene og konsernledelsens nye kjepphest:

- Vi har fortsatt betydelige gevinster å hente ut på å bli mer digitale i måten vi jobber på. Selv om brukerne våre i stadig større grad bruker produktene våre utelukkende på nett, har vi en organisering i flere av virksomhetene som ikke i stor nok grad reflekterer dette. Her har vi identifisert grep som vil bidra til å redusere de strukturelle kostnadene, og dermed legge grunnlag for bedret lønnsomhet i årene som kommer, uttaler Ask.

«Vi skal være lønnsomme. Det er første mål», sa Ask til Dagbladet i går.