Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Flyktningkrisa

Folk fryser i hjel fordi Europa er handlingslammet

Mange bor utendørs eller i telt, uten strøm, varme, toalett og dusj, og med lite klær. Europa gjør åpenbart ikke nok.

KALDT: For de store mengdene flyktninger som havner sørover i Europa, er vintrene tøffe. Her måker en syrisk flyktning snø i leiren i Ritsona nord for Aten i går.  Foto: Muhammed Muheisen / AP / NTB Scanpix
KALDT: For de store mengdene flyktninger som havner sørover i Europa, er vintrene tøffe. Her måker en syrisk flyktning snø i leiren i Ritsona nord for Aten i går.  Foto: Muhammed Muheisen / AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Verden står oppi den største flyktningkrisen siden 2. verdenskrig, en krise som har vært åpenbar de siste fem åra. Integreringsministeren klapper seg selv på skuldra fordi Norge hadde overraskende lavt antall asylsøkere i fjor, mens antallet mennesker som har dødd på flukt aldri har vært høyere. Det at flyktningene ikke kom til Norge, betyr ikke at de ikke finnes.

Når vi gjør det så vanskelig å komme til Norge, drukner folk i Middelhavet og fryser i hjel i Sør-Europa.

Mennesker på flukt er først og fremst nettopp mennesker. De er menn, kvinner og barn. Faktisk er halvparten av flyktningene i verden barn. Og når vi nøler, risikerer vi at de fryser i hjel.

Norge tar imot et lite antall asylsøkere og overføringsflyktninger. For de store mengdene flyktninger som havner sørover i Europa, er vintrene tøffe. Mange bor utendørs eller i telt, uten strøm, varme, toalett og dusj, og med lite klær. Europa gjør åpenbart ikke nok.

Høsten 2015 gikk bildet av tre år gamle syriske Aylan liggende på stranda overalt. Som mamma til en tre år gammel gutt var det åpenbart at forskjellen på de to guttenes skjebne var så tilfeldig. Når jeg samtidig brukte arbeidsdagene mine på å forberede ankomsten av en syrisk familie, ble det ekstra vanskelig å snu seg bort fra bildene.

Den høsten var også det folkelige engasjementet spesielt høyt, og viljen til å hjelpe stor.

Regjeringen så på reaksjonene til det norske folk, innførte begrepet hverdagsintegrering og la ansvaret over på innbyggerne. Selv brukte de makten sin til å begrense ankomstene til Norge. I tillegg møtte de det norske folks medmenneskelighet med skjellsord, og en retorikk for øvrig som bare er egnet til å øke fremmedfrykt og fokus på oss selv.

Og imens fryser folk i hjel. Menn, kvinner og barn. Fryser i hjel, mens vi ser på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling