<strong>NERDRUM PÅ SKAVLAN:</strong> Her er Odd Nedrum på Skavlan. Foto: JESSICA GOW / Scanpix
NERDRUM PÅ SKAVLAN: Her er Odd Nedrum på Skavlan. Foto: JESSICA GOW / Scanpix Vis mer

- Folk har vært ute etter meg i mange år

Odd Nerdrum hadde med seg sønnen til Skavlan, fordi han følte seg truet av maktmisbruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STOCKHOLM (Dagbladet): Odd Nerdrum hadde med seg sønnen Øde på Skavlan. På spørsmål fra Skavlan om sønnen er med som beskyttelse, sier Nerdrum:

- Ja. Jeg føler meg truet for maktmisbruk. Du sa i starten at han har gitt seg på løftet om å ikke uttale seg denne gangen, og da utførte du hersketeknikk overfor meg. Da sa du at jeg bare ville la meg intervjue av deg. Men jeg har egentlig aldri lovet å ikke uttale meg til mediene, jeg har sagt at jeg ikke vil uttale meg til norsk presse. Nå er jeg i Sverige, fortsetter Nerdrum.

Skyldet på Ap - Du så bekymret på meg et øyeblikk. Jeg tror det var i går. Jeg tenkte på hva det kunne være. Jeg tror du tenkte: «Hadde han bare stemt på Arbeiderpartiet, hadde han vært ute av trøbbel.»

Nerdrum snakket mye om Arbeiderpartiet og byråkratene og sa gjentatte ganger at han var forfulgt.

- Det er staten som skylder meg penger, bare så at du vet det.
 
- De har vært ute etter meg siden jeg var 18 år og debuterte. De er aldeles grusomme og har holdt på å årevis. Det er flere kunstnere som som tjener mer enn meg, og det er fordi de tilhører Arbeiderpartiet. Jeg fikk heller ikke noe St. Olav, som de andre, men to år i fengsel. Man må lide litt for å bli en fullverdig mann.

- Ute etter å ta meg - Du har alltid hatt en offerrolle i norsk samfunnsliv?

- Jeg har ikke hatt noen offerrolle, men folk er jo ute etter å ta meg.

- Mener du at du blir en politisk fange om du må i fengsel?

- Jeg blir en kunstpolitisk fange. Den første i Europa, så det blir jo ikke så verst.

- Når du snakker om AP og byråkratene, høres du kanskje litt paranoid ut?

- Ja, og det er veldig alvorlig. De leter og de leter, i innland og utland. Det blir nesten litt poetisk.

Sendte Nerdrum personlige brev - Når er ulven nærmest lammet? Lammen er nærmest ulven når den glir gjennom ulvens tarmer. Når er jeg nærmest staten? Når jeg glir gjennom statens tarmer.

Nerdrum sa også at det nærmest så ut som Skavlan gjerne ville ha ham i fengsel.

<strong>BAKFRA:</strong> Da Odd Nerdrum så på utstillingen sin i Stockholm tidligere i dag, lot han seg bare avbilde bakfra.
Foto: Lars Pehrson / Scanpix
BAKFRA: Da Odd Nerdrum så på utstillingen sin i Stockholm tidligere i dag, lot han seg bare avbilde bakfra. Foto: Lars Pehrson / Scanpix Vis mer

- Nei, jeg vil ha deg på showet, sa Skavlan.

Nerdrum fortalte at Skavlan hadde sendt mange personlige brev for å få ham til å komme, og sa han kunne ta med seg hvem han ville.

Vil gå i fengsel for Nerdrum Dermed dukket den tidligere bankraneren og Shantaram-forfatteren Gregory David Roberts opp.

- Jeg har sendt et brev til det norske justisdepartementet. Jeg ber om å få ta fengselsstraffen til Nerdrum dersom anken ikke går i hans favør. Vi burde ikke sette en mann som Nerdrum i fengsel. Du tar bort noe som tilhører menneskeheten, sier Roberts.

- Jeg nekter å tro at han er skyldig. Dersom vi sperrer inne denne mannen, kan vi skade kunsten til dette geniet. Kan vi ikke få til en kreativ løsning?

«Skavlan» sendes på NRK fredag kveld.

<strong>SJELDEN OPPTREDEN:</strong> Odd Nerdrum liker ikke norsk presse, men stilte likevel opp hos Fredriks Skavlan. Programmet sendes på NRK fredag kveld. Foto: JESSICA GOW / Scanpix
SJELDEN OPPTREDEN: Odd Nerdrum liker ikke norsk presse, men stilte likevel opp hos Fredriks Skavlan. Programmet sendes på NRK fredag kveld. Foto: JESSICA GOW / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer