- Folk kjøper svinekjøtt som gærninger

Og kundene er villige til å betale mer for å sikre dyrevelferden.

KOTELETTER: Svinekjøttsalget er foreløpig upåvirket av avsløringene i NRKs dokumentar «Griseindustriens hemmeligheter», men kunder i Meny Ringnes Park sier de er villige til å betale mer for kjøttet hvis det garanterer dyrevelferden. Foto: Nina Hansen
KOTELETTER: Svinekjøttsalget er foreløpig upåvirket av avsløringene i NRKs dokumentar «Griseindustriens hemmeligheter», men kunder i Meny Ringnes Park sier de er villige til å betale mer for kjøttet hvis det garanterer dyrevelferden. Foto: Nina HansenVis mer

NRK Brennpunkts dokumentar «Griseindustriens hemmeligheter» avdekker rystende forhold i norsk svinenæring, og har skapt sterke reaksjoner.

NB! STERKE BILDER: NRK Brennpunkts dokumentar, «Griseindustriens hemmeligheter», er basert på skjulte opptak fra flere grisefarmer i Norge. Her innrømmer flere bønder at noe av det de gjør, er på kant med loven. Video: Piraya Film / NRK Brennpunkt Vis mer

Foreløpig har reaksjonene ikke ført til merkbare endringer i nordmenns kjøpevaner. Det hevder representanter for Meny, Coop, Kiwi og Rema 1000 overfor Dagbladet.

På Meny Ringnes Park går livet sin vante gang, med noen små justeringer.

- Jeg skal være ærlig og si at jeg bevisst har valgt å ikke vise fram grisen på plakaten utenfor butikken den uka her. Det er ikke noe vits i å utfordre skjebnen, sier butikksjef Jan Trygve Moberg Blekastad (32) til Dagbladet.

IKKE BEKYMRET: På Meny Ringnes Park har de fjernet grisen fra plakaten utenfor butikken, men de beymrer seg ikke for svinekjøttsalget: Foto: Nina Hansen
IKKE BEKYMRET: På Meny Ringnes Park har de fjernet grisen fra plakaten utenfor butikken, men de beymrer seg ikke for svinekjøttsalget: Foto: Nina Hansen Vis mer

Koteletter på menyen

Han mener det er for tidlig å si om dokumentaren vil påvirke salget.

- Vi trenger å la det gå litt lengre tid. Salget avhenger også av været og grillsesongen, sier han.

Han er ikke bekymret for svinekjøttsalget, og ønsker økt bevissthet rundt næringen velkommen.

- Det tror jeg alle er tjent med, og jeg håper det bidrar til at grisene får det enda bedre i framtida.

Utover griseplakaten som er fjernet, gjør butikken ingen endringer i rutinene lokalt.

- Vi har ferske sommerkoteletter på ukas middag denne uka. Den går som normalt.

- Føler du deg trygg på at den koteletten kommer fra et sted med forsvarlig dyrehold?

- Det gjør jeg. Jeg går ut ifra at vi som en stor samfunnsaktør tar det ansvaret vi skal. Og skulle det vise seg at det ikke er sånn, vet jeg at Meny vil ta grep. Men jeg har ikke hørt noe om at det skulle være tilfellet.

GRØSTAD GÅRD: I idylliske, grønne og landlige omgivelser har Gry Beate Knapstad drevet gård med gris siden 1993. Video: Siv Johanne Seglem. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Kunder spør

Assisterende ferskvaresjef Petter Bryn Kristiansen (29) deler Moberg Blekastads inntrykk.

- Det er ikke noe særlig merkbart mindre salg. Vi har hatt et par kunder som spør om leverandørene våre, og da har vi henvist dem til visse merker. De spør gjerne hvor kjøttet kommer fra, og om grisen har det bra.

- Føler du at du får god nok informasjon til å gi kundene gode svar?

- Ja, det gjør jeg. Det eneste som mangler gjelder de produktene hvor vi får et større antall gårder. Da er det vanskelig å styre hvor alt kommer fra, og da er det grossisten vår de må forholde seg til.

FÅR SPØRSMÅL: Assisterende ferskvaresjef Petter Bryn Kristiansen sier han har fått henvendelser fra kunder som spør om butikkens svinekjøttleveandører. Foto: Nina Hansen
FÅR SPØRSMÅL: Assisterende ferskvaresjef Petter Bryn Kristiansen sier han har fått henvendelser fra kunder som spør om butikkens svinekjøttleveandører. Foto: Nina Hansen Vis mer

Heller ikke Safwan Ali (28) merker noen nedgang i svinekjøttsalget. Han jobber i leveransetjenesten Netthandel på Bjølsen Meny.

- Det er veldig mye svinekjøtt, spesielt når det er tilbud. Da kjøper folk som gærninger.

Han opplever heller ikke flere henvendelser med spørsmål om svinekjøttvarene. Selv spiser han ikke svinekjøtt.

Vil ikke se dokumentaren

Emma Berlin (31) er i butikken med sønnen Theo. Hun sier hun er bevisst på hvilke gårder hun kjøper fra når hun handler svinekjøtt. Kylling kuttet hun ut i 2008, etter å ha sett en dokumentar om kyllingnæringen.

VIL IKKE SE: Emma Berlin vil helst ikke se «Griseindustriens hemmeligheter». Da hadde hun måttet kutte ut svinekjøttet, sier hun. Her med sønnen Theo. Foto: Nina Hansen
VIL IKKE SE: Emma Berlin vil helst ikke se «Griseindustriens hemmeligheter». Da hadde hun måttet kutte ut svinekjøttet, sier hun. Her med sønnen Theo. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Da sluttet jeg å spise kylling og ble mer bevisst hvilke produkter jeg kjøper, sier hun til Dagbladet.

Så lenge hun får tak i svinekjøtt hun er trygg på, er det foreløpig ikke aktuelt å kutte ut det også. Derfor vil hun helst ikke se NRKs dokumentar.

- Jeg tror det er litt for hardt for meg. Hvis jeg ser den, tror jeg at jeg må slutte å spise svinekjøtt.

- Villig til å betale mer

Svinebonde Jørund Kvaale Hansen har sett «Griseindustriens hemmeligheter». I et debattinnlegg i Dagbladet skriver han at matvarekjedene presser slakterier og bønder til å levere kjøtt så billig som mulig - på vegne av forbrukere som vil ha billige varer.

- Paradokset er da, at om du som forbruker var villig til å betale en krone ekstra for den middagen, og den gikk til dyreholdet og ikke til Reitan, kunne økonomien til bonden fortsatt gått rundt med halvparten så mange griser i fjøset, skriver han.

Berlin sier hun allerede betaler ekstra for å være sikker på at hun kjøper fra forsvarlige gårder.

- Jeg er villig til å betale mer for å vite at det er bra.

Kuttet svinekjøttet

Anne Birkeland (23) er student. Hun sluttet å spise svinekjøtt for to år siden.

- Det er fordi jeg vil ha en sunnere livsstil. Jeg velger heller lysere kjøtt, og spiser mer fisk og kylling, sier hun til Dagbladet.

Hun har sett dokumentaren, og beskriver den som «veldig ærlig».

- Det er bra at dette kommer fram. Jeg håper det kan bidra til forandring, og at det skaper mer bevissthet.

KUTTET SVIN: Anne Birkeland kuttet svinekjøttet i 2017, og håper flere vil vurdere å gjøre det samme. Foto: Nina Hansen
KUTTET SVIN: Anne Birkeland kuttet svinekjøttet i 2017, og håper flere vil vurdere å gjøre det samme. Foto: Nina Hansen Vis mer

Hun understreker at dette gjelder hele kjøttindustrien, også kylling og andre matvarer hun fortsatt spiser.

- Så lenge forbrukerne vil ha kjøtt, må de opprettholde produksjonstempoet.

Hun sier hun er villig til å betale så mye som skal til for å sikre dyrevelferden.

- Men da hadde jeg sikkert spist mindre kylling også. Jeg må ikke spise kjøtt, jeg kan godt spise vegetaralternativer.

Nå håper hun flere går samme vei som henne.

- Jeg tror bare det har fordeler. Folk må ikke spise kjøtt hver dag. Det blir mer klimautslipp, og mer etterspørsel. Da er det vanskeligere for bonden å være like nøye på alle grisene.

Selv går hun mest etter prisen når hun handler, men ser også etter matmerking.

- Jeg stoler på at de selger det de sier at de selger.

- Forferdelig

Anita Olsen (51) har også sett dokumentaren.

- Hvis det stemmer er det helt forferdelig, sier hun til Dagbladet, og legger til at det er sjelden hun kjøper svinekjøtt.

Anita Olsen sier hun handler som før, men mener dyrevelferden er viktigere enn prislappen. Foto: Nina Hansen
Anita Olsen sier hun handler som før, men mener dyrevelferden er viktigere enn prislappen. Foto: Nina Hansen Vis mer

Hun sier hun tenker over dyrevelferden når hun handler, men understreker at avsløringene ikke gjelder alle grisebønder.

- Nå venter jeg på at de skal finne ut mer. I mellomtida opererer jeg som før.

Dyrevelferd er viktigere enn prisen, mener hun.

- For min del gjør det ikke noe om de hadde satt opp prisen, bare du garanterer for at det er bra.

- Skeptisk

Tom Hermansen er utdannet i matematikk og fysikk ved Universitetet i Oslo. Han har sett «Griseindustriens hemmeligheter», men sier det ikke påvirker kjøpevanene hans.

- Overhodet ikke! Jeg står ikke og ser ned på en pakke koteletter i kjøledisken og begynner å se for meg bilder av slaktede griser. Overhodet ikke, aldri gjort. Jeg er 74 år og har spist kjøtt hele mitt liv, sier han til Dagbladet.

SKEPTISK: - Jeg er 74 år og har spist kjøtt hele mitt liv, og det kommer jeg til å fortsette med! sier Tom Hermansen til Dagbladet. Foto: Nina Hansen
SKEPTISK: - Jeg er 74 år og har spist kjøtt hele mitt liv, og det kommer jeg til å fortsette med! sier Tom Hermansen til Dagbladet. Foto: Nina Hansen Vis mer

Det kommer han til å fortsette med.

- Hadde jeg vært 20 år kunne jeg begynt å tenke på noe annet, men ikke i min alder. Jeg kjøper det kjøttet jeg vil!

Han er tydelig på at det som kommer fram i dokumentaren ikke skal skje, men sier han er alltid er litt skeptisk til journalister.

- De valgte tretten gårder som det var mye gærent med. Jeg er helt sikker på at de har gjort et grundig forarbeid. Hvis de hadde valgt ut tretten og alle var superbra ville det jo aldri blitt noe program.

Hadde gårdene blitt valgt ut helt tilfeldig fra en alfabetisk liste over alle grisegårdene i Norge, ville det sett annerledes ut, tror han.

- Sannsynligheten for at de da ville funnet tretten jævlig bra bønder som det ikke var noe galt med, ville ødelagt hele programmet deres. Noen burde stilt spørsmål om utvalget.

Redaktør Frank Gander i NRK dokumentar skriver i NRK at det er opp til andre å ta stilling til om filmen er representativ for hele bransjen.

- Opptakene er gjort over en lang periode (2013-2016), fra 13 gårdsbruk over hele Sør- og Midt-Norge, og stort sett på gårder som framstår som mønsterbruk uten tidligere anmerkninger fra tilsynsmyndighetene.