Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Folk må få le av galskapen

- Det er skremmende å oppleve hvor farlige terroristledere og statsledere kan være, synes skuespiller Linn Skåber. - Bush er ingen Gandhi, og bin Laden ingen Mor Teresa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også på Scene West der Linn Skåber jobber med Lompelandslaget, banker omverdenen på.

- Påvirker krigen kunsten, Linn Skåber?

- Ja, det gjør den, og det burde den. Spesielt i forhold til revykunsten, som i større grad bør ha elementer i seg som er kommenterende til tida vi lever i. Jeg synes det er ille hvis man skal være en levende revy nå for tida og ikke kommentere det som skjer. Rent konkret har det resultert i at vi har tatt ut et nummer om nestenulykkene til SAS. Ikke spesielt morsomt verken for publikum eller oss å harselere med etter ulykken i Italia hvor 118 mennesker døde. Ofrene i krigen harselerer vi heller ikke over, men det var likevel viktig for oss å nevne at det faktisk er en krig der ute med såpass mange fasetter i seg at det så å si er umulig å ikke lage et revynummer av den. For oss resulterte det i et «Bush og bin Laden-potpurri» som tar for seg machomenn og deres evner og muligheter til å sette en hel verden på hodet. Og hvor godt det er for samvittigheten deres å innbille seg at Gud og Allah fungerer som cheerleadere til deres handlinger.

- Er verden forandret?

- Ja. Antakeligvis mer for oss i Vesten som ikke daglig og i flere generasjoner har opplevd terror og krig. Rent personlig og egoistisk vil jeg si at den største forandringen er at min verden har blitt mindre. Terroren har kommet nærmere, og jeg har blitt tvunget til å tenke over grunner til at dette kunne skje, sier Linn Skåber.

Hun synes det er skremmende å se hvor farlig menneskelige og små både terroristledere og statsledere viser seg å være.

- Jeg forbeholdt meg retten til å være et lite, hevngjerrig og forbannet menneske da terroristenes handlinger inntraff, mest av den grunn at jeg regnet med at menneskene med makt, som skulle reagere på dette, tenkte større og mer langsiktig enn meg, men nei, den enkleste løsningen ble nok en gang den første og beste. Det er bare å innse at Bush ikke er noen Gandhi og bin Laden ingen Mor Teresa.

- Kan noe positivt komme ut av dette?

- Hvis man i det hele tatt skulle kunne tenke seg at dette har ført til noe positivt, må det være at Taliban-regimet viser sitt sanne ansikt til hele verden og at vi her i Vesten blir tvunget til å tenke over hvem vi er og hvordan vi kunne bli så «heldige». Mindre snakk om ribbe i Sverige og billigere bensin.

- Kan din kunst si noe?

- All kunst kan si noe. I tider som dette er den absolutt nødvendig. Ikke nødvendigvis for å gi svar, men for å speile sider du ikke hadde sett og kanskje også dempe avmaktsfølelsen de fleste kjenner når de forstår at de store gutta ikke er så imponerende lenger. I slike situasjoner hjelper ikke alltid store taler til folket og offentlige hilsener til Gud på tv. Vi trenger en samlende følelse, latter og kunstnernes litt forvridde syn på en forvridd virkelighet.

Verden blir litt mindre gal hvis vi forsoner oss med at en del mennesker har den samme følelsen som oss selv. Jeg har verken grunnlag eller kunnskap nok til å redde denne situasjonen, men jeg kan i alle fall som kunstner formidle mine tanker og min måte å se konflikten på. Kanskje kan jeg til og med få folk til å le av galskapen, og det er jeg stolt av!

- Jobber du annerledes nå?

- Nei, overhodet ikke. For meg blir det ikke større kunst av større kriser. Jeg jobber som jeg alltid har gjort. Observerer, skriver, spiller. Det er mer enn nok å ta av i dette samfunnet fra før.

I bunn og grunn går vi jo rundt og forsøker å leve et liv. Kunne jeg velge skulle SAS fremdeles fått svi for nestenulykkene sine og intet Bush og bin Laden-potpurri vært nødvendig å skrive.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!