Jan Eggum:

- Folk må oppføre seg

Jan Eggum prøver å spille så mange konserter han kan under coronapandemien, og synes mange i kulturbransjen klager unødvendig mye. Nå er han tilbake på TV-skjermen i jubileumssesong av «Hver gang vi møtes».

VIL BARE SPILLE: Jan Eggum (68) sier at han gjør alt han kan for å fortsette sitt virke under coronapandemien. Foto: John T.Pedersen/Dagbladet.
VIL BARE SPILLE: Jan Eggum (68) sier at han gjør alt han kan for å fortsette sitt virke under coronapandemien. Foto: John T.Pedersen/Dagbladet. Vis mer
Publisert

Jan Eggum (68) var med i det aller første stjernelaget av artister som møttes på Vestre Kjærnes Gård for å tolke hverandres låter. Ti sesonger og 8 år etter er det «på'an igjen» for Eggum. Han er én av 29 av Norges største artister som vender tilbake til gården for en stjernespekket jubileums-vri, i anledningen «Hver gang vi møtes» sin tiende sesong.

- Det har vært veldig gøy. Vi var jo med i sesongen som stiftet hele greia i 2012. Vi var helt ferske og visste ikke helt hva vi gikk til, og nå har det blitt en programserie som alle snakker om, sier Eggum til Dagbladet.

Eggum forteller at han og kollega Halvdan Sivertsen hadde blitt enige om å delta sammen i 2012. Under hans retur til programmet har han merket at ting virkelig har falt på plass for produksjonen.

- Alt går på skinner og er velsmurt. Det er ingen som lurer på hva som skal foregå. I 2012 lurte alle hele tiden på hva som skulle skje og hvordan det skulle gå. Vi får også litt mer fred. Da jeg var med skulle alt filmes fra klokka sju om morgenen, sier han.

- Lever videre

Eggum setter spesielt stor pris på å bli tolket av yngre artister.

- Det er jo det vi håper på som musikere når vi en dag er borte. Det at folk som er mange år yngre tar tak i låtene mine og lager sin egen versjon, gir en slags bekreftelse på at man lever videre gjennom musikken, sier han.

TV 2 hadde som mål å samle alle 29 artistene for jubileumssesongen. På grunn av coronapandemien har produksjonen måtte tenke nytt, og delt artistene opp i puljer. Eggum er imponert over kanalens innsats for å følge smittevernreglene.

- I dag trenger man jo to til tre ansatte som bare jobber med det. TV 2 hadde alt klart fra første stund. Vi vil jo alle at samfunnet skal fungere, så nå må vi oppføre oss, sier Eggum.

Under coronapandemien har Eggum gjort alt han kan for å forsette i sitt virke.

- Helt fra det ble lov igjen med 200 i publikum har jeg reist rundt og holdt konserter, sier han.

TRIM: Jan Eggum møtte opp i treningstøyet i en episode fra «Hver gang vi møtes» på TV2 i 2012. Vis mer

- De klager og klager

Eggum trivdes dårlig i tida da Norge stengte ned. Han forteller at han ikke hadde spilt på tre og en halv måned, og at streamingskonserter ikke var noe for han.

- Jeg vil jo helst spille live hver eneste uke, sier Eggum.

Han var overlykkelig da han igjen kunne spille for et publikum opp til 200 stykker. Eggum forstår ikke hvorfor ikke flere artister kaster seg på muligheten.

- De klager og klager, men jobber ikke. 200 er grensen og de fleste får inn hvert fall 170. De er vel kanskje ikke fornøyd med et publikum under tusentallet? Nå er det likevel lettere for meg siden jeg spiller alene.

Takket nei

Eggum synes likevel at myndighetene har gjort det vanskelig for kultursektoren. Spesielt kritisk var han til de strenge smittevernreglene i Bergen hvor bare 50 stykker kunne være samlet på et arrangement.

- Da det var grense på 50 stykker takket jeg nei. Jeg synes myndighetene burde funnet en bedre måte å ordne de store lokalene på, som Grieghallen. Der kunne man vært 500 og fulgt smitteverntiltakene godt. På arrangementer kan man ha vakter og folk som passer på. Selv jeg har stått i baren for lenge og blitt bedt om å sette meg, sier han.

I pappas fotspor

Jan Eggum er ikke den eneste i familien som har gjort karriere på musikken. Vinneren av Melodi Grand Prix jr. i år var ingen ringere enn Hennika Eggum Huuse (11), Jan Eggums datter.

- Vi fikk helt sjokk da hun vant. Vi var selvfølgelig kjempestolte, men så ikke den komme. Hennika er vanvittig trygg og har aldri sunget surt i sitt liv. Hun er helt vant med dette, både fra meg og fra sin mor. Hun har vokst opp med det, i tillegg til masse erfaring fra amatørscenen, sier Eggum.

- Hva synes du om at hun går i pappas fotspor?

- Jeg har aldri presset på det. Hennika har beina på jorda og er ufattelig lugn, selv om vinnerlåten har fått flere tusen nedlastinger. Hun sier selv at hun vil drive med musikaler. Hennika er bare 11 år, men det er en naturlighet i det hun driver med, sier Eggum.

Jubileumsår

68-åringen fra Bergen avslører at det kommer mye nytt fra han i det kommende året.

- Da har jeg jubileumsår, men det er viktig å påpeke at jeg er 69 helt fram til desember neste år. Uten å avsløre for mye så kommer jeg nok med to bøker og minst én plate. Jeg spiller hver uke og skriver låter hele tiden. Jeg er særdeles aktiv for alderen, sier Eggum og ler.

Første program av «Hver gang vi møtes» sin jubileumssesong sendes på TV 2 fredag 6. november.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer