- Folk må rekke å betale når de kommer hjem

NRK forsøkte å skvise lisens- betalerne med kort betalings- frist og automatisk purregebyr midt i ferien.

(Dagbladet.no): Det er første gang lisensen kreves inn i juli, som følge av en stortingsbeslutning om at lisensinnbetalingen skal følge kalenderåret. I Oslo-området kom fakturaen fra NRK i posten mandag, bare ti dager før betalingsfristen. Ifølge Lisenskontoret nådde regningene de fleste norske husstander fra 14. juli.

- Hvis folk betaler for seint, må de betale tilleggsgebyret på 165 kroner, opplyser avdelingsleder for NRKs lisensavdeling, Freddy Lysfjord.

- Utrolig arrogant

«Spekulativt», sier Frp-formann Siv Jensen. «Toskeskap», sier Høyres nestleder Erling Lae. «Utrolig arrogant», mener Venstre-nestleder Trine Skei Grande.

NRKs lisensansvarlige forklarer at det ikke vil bli gjort unntak for ferierende lisensbetalere, selv om betalingsfristen er kort og fakturaen kom midt i fellesferien.

Freddy Lysfjord mener ti dagers betalingsfrist er helt i tråd med god innbetalingsskikk, selv om NRK har som mål at den skal være minst to uker.

- Jeg forstår at folk synes det er problematisk å motta en faktura når de er på ferie, men som ansvarlige for innkrevingen forholder vi oss bare til Stortingsvedtaket og det regelverket som er lagt til grunn for innkrevingen av lisensavgiften, sier han.

- Spekulativt

MÅ DROPPES:  Tilleggsavgiften må droppes denne gang og betalingsfristen utvides neste år, etter at Trond Giske grep inn.
MÅ DROPPES: Tilleggsavgiften må droppes denne gang og betalingsfristen utvides neste år, etter at Trond Giske grep inn. Vis mer

- Dette framstår som veldig spekulativt, sier Fremskrittspartiets formann Siv Jensen på telefon fra ferie i Antibes.

- Det virker nesten som om NRK har kalkulert med ekstra gebyr, det er i så fall helt uhørt. Hvis de avviser det, er dette ekstremt dårlig planlegging. Dette viser etter min mening at hele lisensordningen står for fall.

Høyre-nestleder Erling Lae vil gjerne minne NRK og rette vedkommende på at «det stadig er lov å bruke det vettet en har fått utlevert». Selv er han på ferie i Valdres og frykter faktura med forsinkelsesrenter når han kommer hjem.

- Det er toskeskap å sende ut sånt i fellesferien, sier han.

Mister tillit

Trine Skei Grande, 1. nestleder i Venstre, fikk forsinkelsesrente også ved forrige forfall.

- Jeg tror jeg betalte én dag for seint. Måten NRK håndhever dette systemet på, undergraver folks tillit til systemet. Det er vel knapt noen andre som opererer sånn, sier hun.

- NRK viser en utrolig arroganse. Hvis man skulle selge et produkt der en er avhengig av godvilje, ville ingen selger opptrådt på den måten.

- Folk må rekke å betale når de kommer hjem

Høyres kulturpolitiske talsmann Olemic Thommessen mener saken er «uakseptabel ut fra et forbrukersynspunkt». Han oppfordrer både Forbrukerrådet og Forbrukerombudet til å se på saken.

- Jeg synes det høres ut som NRK har lagt opp til en knapp frist, spesielt når de sender ut regningen midt i fellesferien. Det bør ikke være vanskelig å utvise skjønn i denne saken, sier Jo Gjedrem hos Forbrukerombudet.

- Uholdbart

På Dagbladets ringerunde i går sto også Trond Giske. Som kulturminister er han NRKs generalforsamling og høyeste organ. Da Giske ringte tilbake i går kveld, var han svært tydelig.

- Dette er helt uholdbart. NRK har satt en helt uakseptabel kort frist, stikk i strid med det som ble lagt til grunn da datoene for lisensbetalingen ble endret av Stortinget.

Han minner om den store debatten rundt omleggingen av lisensåret og de ulike forfallene for kringkastingsavgiften. Størrelsen på lisensen avgjøres av Stortinget tidlig i desember, og det var viktig for representantene at ikke forfallet skulle komme få uker seinere og midt i ferien.

- Nettopp fordi fakturaperiodene kommer i ferietid, skulle regningene sendes ut i god tid. Et absolutt minimum bør være fire ukers frist. Folk må rekke å få regningen før de drar på ferie eller rekke å betale den når de kommer hjem, sier Giske.

Etter at Dagbladet tok kontakt med kulturministeren i går kveld, ringte han selv NRKs styreleder Hallvard Bakke og ga klar beskjed om at dette må det ordnes opp i.

- Bakke var enig

Giske forteller at Bakke ikke kjente til situasjonen fra før, men at han sa seg enig i synspunktene.

- Jeg forutsetter at de som nå har fått få dager på seg og finner regninga for seint ikke blir belastet noe ekstra for det. Jeg føler meg trygg på at styret vil følge opp dette.

Tilleggsavgiften må droppes denne gang og betalingsfristen utvides neste år, sier Trond Giske.

Trond Giske,

UPOPULÆR LISENS: NRKs korte betalingsfrist blir kalt arrogant, toskete og utrimelig.
STYRELEDER I NRK: Hallvard Bakke