Folk og smuglere

TORSDAG KJENNER norske boksamlere sin besøkelsestid. Klokka 18.00 stiller de opp i Håndverkeren i Oslo, med fete lommebøker og nervøse bud. Det er vårauksjon i J.W. Cappelens Antikvariat - fullt av samlerobjekter for enhver smak. Et håndskrevet brev fra Roald Amundsen til ti tusen kroner, en førsteutgave av Peder Dass\' «Aandelige Tids-Fordriv» til atten tusen og en samling på 12 brev fra P. Chr. Asbjørnsen til førtifem tusen er blant høydepunktene. Hvis du da ikke har åtti tusen blanke kroner å betale for John William Edys fargerike reiseskildring fra Norge, om blant annet «the magnificent Pass of Swinesund». Har du nitti lapper til, får du Paul Gaimards berømte bok fra Island og Grønland. Noen høyere?

MEN TIL TROSS for brev fra Knut Hamsun og ei Hans Jæger-bok om personlig opplevd politivold under tittelen «Kristiania Politi. Quousque tandem- ?!»; la oss konsentrere oss om Thorbjørn Egner. Hans naivistiske, selvillustrerte barnebøker fra 1940-åra er bortimot gull verdt - om de er i god behold. «Karius og Baktus» i førsteutgave fra 1949 koster tre tusen. På auksjonen bys også fram Thorbjørn Egner og Sigurd Winsnes\' «Den nye barneboka» fra 1941, der Karius og Baktus ble presentert for første gang - med tegninger som skiller seg sterkt fra de seinere så velkjente. Verdi: Minst tre og et halvt tusen.

IALT FINS 23 Egner-titler i auksjonskatalogen. At barnebøker blir så ettertraktet, er forholdsvis uvanlig, i hvert fall i Norge. I Sverige har Astrid Lindgren en liknende posisjon. Enkelte førsteutgaver av «Pippi Langstrump» fins på auksjonen. De tre bøkene samlet for ni tusen kroner. De er vanskelige å finne i god stand. Som regel er de lest i filler. Katalogen forteller om bakgrunnen for Lindgrens debut. To ganger ble første bok om Pippi refusert av Bonniers. Bøkene ble deretter nølende utgitt av Raben & Sjögren i 1945. Litt av en lykke for forlaget. Bøkene er nå oversatt til 30 språk og har solgt rundt regnet ti millioner eksemplarer.

MEN DEN BEST kanskje skrevne boka i hele katalogen, er en av de aller billigste. Arthur Omre, «Smuglere», bare 700 kroner. Bokstavelig talt et røverkjøp.