- Folk over 27 springer ikke beina av seg på kino

Årets dårligste premierehelg.

(Dagbladet.no): Med Knut Erik Jensen i regissørstolen og filmdebutant Ellen Dorrit Petersen i hovedrollen, hadde «Iskyss» fått bred omtale lenge før filmen nådde lerretet.

Onsdag i forrige uke var det festpremiere på filmen, som forteller historien om spionen Gunvor Galtung Haavik. Men besøkstallene ble ikke like festlige.

Dårligste premiere

Bare 3165 løste billett i løpet av helga, og medregnet førpremierene har totalt 4983 sett filmen så langt. Det er den dårligste premierehelga for en norsk spillefilm hittil i år.

Men produsent Egil Ødegaard vil ikke si at han er skuffet.

- Tallene er akkurat slik vi forventet at de skulle være, så dette er ingen overraskelse, sier han til Dagbladet.no.

- Dette er en film for et kresent, voksent publikum, med en forståelse for kunst og kultur. Vi kan ikke vente at folk over 27 år springer beina av seg på kino, mener han.

Ifølge Birgitte Langballe, kommunikasjonssjef i organisasjonen Film & Kino, er det i Nord-Norge «Iskyss» har solgt flest billetter.

- Folk over 27 springer ikke beina av seg på kino

131 så «Prøvetid»

Dokumentarfilmen «Prøvetid» hadde også premiere i helga, men måtte ta til takke med enda lavere besøkstall. Bare 131 personer så filmen, som hadde årets dårligste premierehelg uansett filmsjanger.

- Det er ikke det samme fokuset på en dokumentarfilm som på en spillefilm, og forventningene til besøket er annerledes, påpeker Langballe.

«Lange flate ballær 2» har hatt den beste premierehelga så langt i år, med 54 540 solgte billetter da den kom på kino i mars i år. Til tross for at det tradisjonelt sett selges flere kinobilletter om høsten enn om våren, har ingen av høstpremierene så langt vært i nærheten av det. Nærmest er «Den siste revejakta», med 30 696 solgte billetter i åpningshelga.

Godt norsk filmår

Men Birgitte Langballe har store forventninger til flere av de kommende filmene, deriblant «Max Manus», «Fritt Vilt 2», «Fatso» og «Kurt blir grusom».

- Norsk film har hatt et veldig godt år. For et par uker siden passerte vi 1,55 millioner solgte billetter til norske filmer hittil i år. På samme tid i fjor var tallet 1,26, sier hun.

Ennå er det likevel et stykke igjen til Trond Giskes mål om tre millioner solgte billetter i året innen 2010.

LAVT BESØK: I dokumentarfilmen Prøvetid følger vi tidligere innsatte i tiden etter at de har sluppet ut av fengsel. Men bare 131 personer så filmen på kino i helga.