DEBATT

Folk over 50 blir stengt ute fra arbeidslivet

Men det er det ingen som vil snakke om.

IKKE ØNSKET: Når er du for gammel til å jobbe? Altfor tidlig, mener kronikkforfatteren.
 Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
IKKE ØNSKET: Når er du for gammel til å jobbe? Altfor tidlig, mener kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Aldersdiskriminering og yrkesforbud for folk over 50 er et mye større problem enn at folk pensjonerer seg for tidlig eller ikke får bli i jobben så lenge de vil. Blant annet gjør «Debatten» i NRK et nummer av det siste, men unngår det virkelig store problemet. I stedet får vi høre hvor viktig det er at alle bidrar og gir avkall på rettigheter som er opparbeidet gjennom et langt yrkesliv. Snakk heller om alle oss som mer enn gjerne skulle bidra, men ikke får lov fordi fødselsdatoen er feil.

Det er vanskelig å beregne hvor mange mennesker dette gjelder, men sier vi 50000 er det neppe noen overdrivelse. Mørketallene er store, siden mange havner på uføretrygd eller sosialhjelp, tar ut en tidlig pensjon eller blir forsørget av ektefelle. I juli var det registrert om lag 18200 arbeidssøkere i denne aldersgruppa. Av disse hadde rundt 11100 vært uten arbeid i 26 uker eller mer. På samme tid var mer enn 13300 mennesker i denne aldersgruppa på ulike tiltak.

De spede forsøkene som gjøres på å analysere problemet er høyst mangelfulle. Steinar Juell og NHO mener at seniorene er for dyre i drift og vil benytte muligheten til å presse prisen på arbeidskrafta vår, blant annet ved å kutte ei ferieuke. Det var ikke annet å vente fra den kanten, men særlig konstruktivt er det ikke. Noen mener også at vi seniorer er for lite omstillingsdyktige og ikke henger med i den tekniske utviklinga.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer