TAR OVER BYBILDET: Gatekunst, som er på Tøyen i Oslo, er det mest populære samtidskunstfenomenet, ifølge kjennere. Denne er oppført av Aryz. Foto: SEBASTIAN DIAZ LINNERUD
TAR OVER BYBILDET: Gatekunst, som er på Tøyen i Oslo, er det mest populære samtidskunstfenomenet, ifølge kjennere. Denne er oppført av Aryz. Foto: SEBASTIAN DIAZ LINNERUDVis mer

- Folk reagerer med en voldsom stolthet over å få noe slikt i gata der de bor

Gatekunstbølgen når nye høyder. Kjennere kaller dekorering av husvegger det mest populære samtidskunstfenomenet akkurat nå.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Dette har aldri blitt gjort i en så organisert form som nå, og det er en økende aksept for gatekunst. Folk vil ha mer, sier Martin Berdahl Aamundsen i Kontur forlag.

Allerede for 15 år siden så man tendensene av det som nå kalles det viktigste innen samtidskunst i Norge i dag.

Fenomenet Banksy besøkte Bergen i år 2000 og startet en gatekunstrevolusjon i vestlandsbyen. Fenomenet har spredd seg som ild i tørt gress, og i dag skal det godt gjøres å finne en norsk by uten store områder hvor gatekunstnere har brukt stensiler, stiger og spraybokser til å dekorere det offentlige rom.

Berdahl Aamundsen har gitt ut bok om gatekunst i Norge, og ser med entusiasme på trenden, som har sitt utspring i graffiti. Den skiller seg fra nittitallets gatekunst ved å være renere i linjene, mer spektakulær og har som mål å dekorere bybildet.

- Midt i trynet

- Gatekunst er skikkelig stort blant unge mennesker, og for folk utenfor miljøet er det en ny kunsttrend. Du må ikke lenger gå i et galleri, du må ikke lese den og den boka for å forstå uttrykket, du må ikke reflektere over kunsten - dette er kunst du får klaska midt i trynet, i byen der du er, sier Berdahl Amundsen og legger til:

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn