Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Folk sier vi har ødelagt nattesøvnen deres

Line Andersen får hundrevis av tilbakemeldinger etter sjakksendingene. 

SJAKK: NRK har hatt svært gode seertall på sine sjakksendinger, ledet av Line Andersen. I gjennomsnitt har rundt 200.000 seere fulgt alle partiene i årets verdensmesterskap, selv når sendingene har gått til langt på natt. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix
SJAKK: NRK har hatt svært gode seertall på sine sjakksendinger, ledet av Line Andersen. I gjennomsnitt har rundt 200.000 seere fulgt alle partiene i årets verdensmesterskap, selv når sendingene har gått til langt på natt. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjakksendingene ble en stor suksess for NRK. Hele 764.000 seere så Magnus Carlsen sikre seg tittelen som verdens beste sjakkspiller natt til torsdag.

Etter at sendingene er over har, Line Andersen, programleder for sjakksendingene, nå pakket kofferten og dratt til Emiratene for å lade opp batteriene.

- Første dag på ferie sto jeg opp klokka ett, mens de andre sto jeg opp klokka ti, så det er litt mangel på søvn, sier hun, og innrømmer at det henger igjen etter sjakksendingene.

For selv om programmet har pågått til langt på natt, måtte NRKs sjakkteam opp for å forberede neste dags sending.

- Jeg er vel i takt med det norske folk. Jeg får mange meldinger om at vi har ødelagt nattesøvnen deres. Det er bare hyggelige meldinger. Men det er nok noen sjefer der ute som har merket det på ulike arbeidsplasser, sier hun.

EKSPERT OM SEIERSTREKKET: Magnus Carlsen (med hvit) ofrer dronningen i sitt siste trekk og setter utfordreren Sergej Karjakin i sjakk matt. Slik ble han verdensmester. GM Daniel King kommenterer. Video: Daniel King / PowerPlayChess Vis mer Vis mer

Kjærlighetsbrev

Av hundrevis av meldinger som har kommet inn etter sjakksendingene, er det bare en som har vært mindre hyggelig. Der sto det at «Line snakker bare om pila». Den såkalte «sjakkpila» viser til enhver tid hvem som har overtaket i spillet.

- Jeg svarte at det ikke var tilfelle, og så hørte jeg aldri noe mer, sier Andersen, som i år ledet sjakksendingene for fjerde gang.

På de tolv åra hun har vært å se på TV, er dette også den eneste mindre hyggelige tilbakemeldingen hun kan huske å ha fått fra seere. Midt i bunken av tilbakemeldinger har det også vært noen kjærlighetsbrev.

- Jeg har fått noen meldinger fra folk som vil ha meg med ut på date, men det får alle som er på TV. Nå har jeg vært trygt sammen med Kamal i 15 år, så de henvendelsene blir lagt til side, sier hun, om kjæresten og fotballspilleren Kamal Saaliti.

VM-STUDIO: Line Andersen er programleder og Torstein Bae er ekspertkommentator i NRKs VM-studio under Sjakk-VM mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand i Sotsji. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
VM-STUDIO: Line Andersen er programleder og Torstein Bae er ekspertkommentator i NRKs VM-studio under Sjakk-VM mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand i Sotsji. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Internasjonale idretter

Andersen har jobbet i NRK sporten siden 2004, og har en forkjærlighet for idrettene som er store globalt, men som kanskje ikke er like store her hjemme. Hun har særlig stor interesse for alpint og friidrett, og mener at sjakk også føyer seg inn i selskapet av store internasjonale idretter som ikke har hatt samme interesse i Norge.

- Er vi et litt rart land sånn sett?

- Nei, som folk er man opptatt av det man kan være veldig, veldig god i. Jeg synes det er noe koselig med det. Men jeg kan være like glad for en finaleplass i friidrett som en seier i langrenn.

Engasjert til et visst nivå

Med Magnus Carlsen har sjakkinteressen hos det nordmenn skutt i været. Andersen innrømmer at hun blir engasjert under sendingene selv også, men bare til et visst nivå.

- Hvis jeg skulle blitt engasjert på samme måte som seerne, ville jeg miste oversikten. Min oppgave er å sy dette sammen for seerne. Når én ligger an til seier, eller det nærmer seg en tid hvor det skal avgjøres hvem som vinner, blir min jobb enda mer fokusert. Jeg har sett nok av sendinger der øyeblikket når noen vinner, blir det dårligst regisserte. Men det er noen armer i været når folk ikke ser, innrømmer hun, og legger til:

- Jeg overlater til Erik Solbakken å knyte slipset på hodet til kringkastingssjefen. Det gjør ikke jeg, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!