Historien om det ikoniske 11. september-bildet:

- Folk tenker at de kanskje måtte ha tatt det samme tøffe valget som mannen

«Den fallende mannen» er et symbol på terrorhandlingene i New York. Nå snakker fotografen bak bildet ut. 

IKONISK: Bildet av mannen, som ble tvunget til å hoppe ut av det brennende tårnet, har fått ikonstatus etter angrepene for 15 år siden. Nå forteller fotografen om hvordan bildet ble til, og hvorfor det har fått så mye oppmerksomhet. Foto: AP Photo/Richard Drew, NTB scanpix
IKONISK: Bildet av mannen, som ble tvunget til å hoppe ut av det brennende tårnet, har fått ikonstatus etter angrepene for 15 år siden. Nå forteller fotografen om hvordan bildet ble til, og hvorfor det har fått så mye oppmerksomhet. Foto: AP Photo/Richard Drew, NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): For nøyaktig femten år siden ble World Trade Centers to skyskrapere i New York angrepet med kaprede fly.

Terrorister kjørte flyene inn i bygningene med et kvarters mellomrom morgenen den 11. september 2001. To andre fly ble også styret inn i bakken andre steder i USA - ett i Pentagon-bygget og ett i en åker i Pennsylvania.

Totalt 2973 mennesker omkom den dagen, hvorav 2602 døde i angrepet i New York.

Hele verden var lammet av sjokk etter angrepene, og det var lenge usikkert hva som hadde skjedd og hvor mange som måtte bøte med livet.

I dagene etter angrepene publiserte en rekke amerikanske aviser og tv-kanaler bildet til fotografen Richard Drew, som viser en fallende mann fra det nordlige tårnet. Bildet har fått ikonstatus, og sier mye om brutaliteten i terrorhandlingen.

Fotograferte fallende mennesker

Nå, 15 år etter at bildet ble knipset, snakker Drew ut. Han tror bildet får fram sterke følelser.

Det er i et intervju med Time Magazine at fotografen forteller om bildet.

Drew, som den gang jobbet for nyhetsbyrået AP, forteller at han den morgenen tok toget til et stopp før World Trade Center. Da han kom på bakkenivå så han røyken og flammene fra tårnene.

- Jeg tok bilder av de brennende bygningene da jeg oppdaget folk som falt ned. Av instinkt begynte jeg å fotografere disse fallende menneskene. Så tok jeg bildet som nå er kjent som «The Falling Man», forteller han til Time.

Han oppdaget ikke bildet før han kom tilbake på kontoret den formiddagen. Dagen etter var bildet på side sju av The New York Times.

- Det var modig av avisa å publisere bildet. Mannen var som en pil mellom de to tårnene. Det var Esquire som ga bildet navnet sitt, fordi de kalte en artikkel «The Falling Man». Dette er et av de få bildene som viser noens død den dagen, forklarer han.

Fortsatt ukjent

Drew tror det er enkelt å identifisere seg med mannen på bildet, og at det er derfor det har fått såpass stor oppmerksomhet.

- Det er ikke som voldelige bilder fra andre katastrofer. Det er ikke noe blod eller innvoller avbildet. Folk reagerer fordi de føler at de kan relatere seg. De kunne ha vært i samme situasjon selv, og tenker at de kanskje måtte ha tatt det samme tøffe valget som mannen, sier han.

Identiteten til mannen på bildet er fortsatt ikke kjent.

Time skriver at han trolig var ansatt på restauranten Windows on the World i det nordlige tårnet.

Selv om fallet framstår rolig på det kjente bildet, rullet han i realiteten rundt flere ganger i lufta.

FEMTEN ÅR: I år er det femten år siden det største terrorangrepet på amerikansk jord fant sted. Her er hendelsesforløpet. Video: CNN / Reuters Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer