Traffickinganklagede Jeffrey Epsteins selvmord:

Folk tror på feil konspirasjonsteori

Forskjellige fløyer mener Bill Clinton eller Donald Trump hadde noe å gjøre med den traffickinganklagede milliardærens død. De burde være opptatt av hva de rike vennene hans gjorde mens han var i live.

ARRESTERT I JULI: Milliardær Jeffrey Epstein oppbevarte mengder av eksplisitte bilder av jenter så unge som fjorten og var anklaget for å utnytte svært unge jenter seksuelt, samt tvinge dem til å stå til disposisjon for vennene hans. Foto: AP/Scanpix.
ARRESTERT I JULI: Milliardær Jeffrey Epstein oppbevarte mengder av eksplisitte bilder av jenter så unge som fjorten og var anklaget for å utnytte svært unge jenter seksuelt, samt tvinge dem til å stå til disposisjon for vennene hans. Foto: AP/Scanpix.Vis mer
Kommentar

Etter at styrtrike Jeffrey Epstein tok livet av seg på cella på lørdag, har internett eksplodert i konspirasjonsteorier, knyttet til at den døde må ha hatt noe på sine mange mektige venner som gjorde at de var ute etter ham. Epstein ble arrestert for trafficking av mindreårige i midten av juli, og siden den gang, har nye, vemmelige opplysninger sivet ut: om hvordan Epstein og hjelperne hans nærmet seg og hyret svært unge tenåringsjenter til å gjøre seksuelle tjenester for ham og gjestene hans, om hvordan en av dem har fortalt at hun i praksis var en sexslave, om den veldige samlingen av eksplisitte bilder av jenter ned i fjortenårsalderen som ble funnet i Epsteins leilighet.

Det har også blitt satt nytt søkelys på en omgangskrets som mer enn gjerne ville omgås og bli invitert av milliardæren Epstein, deriblant president Donald Trump, tidligere president Bill Clinton, og Storbritannias prins Andrew. Ifølge Virginia Giuffre, som kom seg ut av Epsteins system, var prinsen blant de som benyttet seg seksuelt av de unge jentene som milliardæren stilte til disposisjon for vennene sine.

Men for mange er det Clinton som er det viktigste navnet her. I mange år har det versert en konspirasjonsteori om at Bill og Hillary Clinton har tatt livet av en rekke av sine motstandere. Det er en forestilling som næres av overbevisningen om at Clinton-paret er ondskapen inkarnert og den nekter å dø, selv om de forskjellige dødsfallene er blitt gjennomgått flere ganger og det ikke er funnet noe mistenkelig ved dem. Forbindelsen til Epstein er mer enn nok til at han nå også regnes som en av Bill og Hillarys ofre i skyggefulle hjørner av internett. Denne helgen bestemte Donald Trump seg for puste på glørne og videresende en tweet fra komiker Terrence Williams, som hevder at Clinton-paret var ansvarlig for Epsteins død.

Samtidig er det en annen leir som også tror at Epstein ble tatt av dage på uhumsk vis — men at det er presidenten selv som står bak. Epstein gjestet flere ganger Trumps ferieresort i Florida, Mar-a-Lago, og da han ble ble spurt om forbindelsen i en sak i New York Magazine i 2002, sa Trump at han hadde kjent Jeff i femten år og at han var en «super fyr». «Det er morsomt å være sammen med ham», sa Trump da. «Det er til og med blitt sagt om ham at han liker vakre kvinner like godt som jeg, og mange av dem er heller unge».

Dette er nok til at antall meldinger i sosiale medier om Trumps morderiske iver konkurrerer med antall meldinger om Clintons tilsvarende. Slik blir også Epstein-saken brukt i den politiske og kulturelle borgerkrigen i USA. Trump og Clinton er kontroversielle skikkelser assosiert med hver sin politiske fløy, og Epsteins selvmord gir mange anledningen de trenger til å rette en anklagende pekefinger mot den av de to de ikke liker. Oppblomstringen av konspirasjonsteorier vitner også om et moderne USA der institusjonene ikke nyter høy tillit og der mange instinktivt ser etter en annen og mørkere forklaring på det som skjer enn den offisielle.

Konspirasjonsteoriene trekker oppmerksomheten vekk fra de sosiale linjene mellom de rike og mektige som Epstein-saken faktisk belyser. For dette handler i liten grad om ideologi og i stor grad om penger. Epstein kunne øse penger over forskere som trengte finansiering og invitere folk som Trump og Clinton til å sitte på med privatflyet sitt. Den som utviser denne spesifikke formen for generøsitet, mot andre innflytelsesrike mennesker, har det med å bli tilgitt for mye de ikke burde blitt tilgitt for. Det er dette usunne samkvemet som bør være gjenstand for gransking og kritikk.

Da Epstein ble arrestert sist, i 2008, hyret han inn et stort team av rådyre advokater og fikk forhandlet frem en oppsiktsvekkende mild straff. Allerede da var det snakk om det samme, de tallrike jentene som ble ført sammen med de rike vennene, men Epstein sa seg skyldig i en mindre anklage, nemlig å tilrettelegge for prostitusjon for en mindreårig, og de fleste dagene av fengselsstraffen fikk han jobbe fra sitt eget kontor. Det var denne saken som gjorde at Alexander Acosta, den daværende statsadvokaten, i sommer måtte trekke seg fra sin nye stilling som Trumps arbeidsminister.

Jeffrey Epstein var noe av en fantast. Etter at han ble arrestert har flere kilder fortalt om hvordan han fablet om å bruke ranchen sin i New Mexico som base for å befrukte et stort antall kvinner og spre sitt eget DNA så vidt og bredt som mulig. I den grad noe kunne bringe ham ned på jorden, var det muligens å bli arrestert på ny og nektet kausjon. Allerede for tre uker siden skal han ha prøvd å ta livet av seg, og det kommer til å bli den ny debatt i USA om hvorfor han ikke var under overoppsyn i den grad at han ikke ville få til et nytt forsøk.

I mellomtiden har også en tredje konspirasjonsteori kommet frem, og blant annet blitt spredd av det britiske bandet Foster the People: Den som hevder at det ikke var Jeffrey Epstein som ble funnet død, men en som så ut som ham, og at milliardæren selv har flyktet. Det er altså etter hvert et rent koldtbord av muligheter: Drept av Trump, drept av Clinton, eller ikke død i det hele tatt. Forklaringen som går ut på at han var en overgriper som levde på illusjoner og ikke tålte møtet med virkeligheten og rettssystemet, er liksom altfor menneskelig i sammenligning.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.